Rize'nin İkizdere İlçesi Karzavan Yaylası'nda çelik varillerin birleştirilmesiyle oluşturulan 7 metrelik minare çığdan zarar görmemesi için her yıl kışın yatırılıp yazın kaldırılıyor.

Köylüler bu yılda makaralı düzeneğe bağlı minareyi yere yatırarak benzeri görülmemiş yöntemle korumaya aldı. Meşeköy köyü sakinlerinin yaz aylarında çıktığı 2 bin 100 metre rakımlı Karzavan Yaylası'nda inşa edilen tek katlı cami için, üst üste konulan çelik varillerin birleştirilmesi ile 7 metre uzunluğunda minare yapıldı. Ancak kış şartlarının zorlu geçtiği yaylada çığ tehdidi ile yıkılma riski taşıyan minare sorun oldu.

Bunun üzerine düşünüp taşınan köylüler, ilginç bir çözüm geliştirdi. Elle çevrilebilen makaralı bir sistem ile çelik tel bağlanan minare, kış aylarında çığdan korunması için yere yatırıldı, yaz geldiğinde de yine aynı sistemle kaldırıldı.

Kış şartlarının etkisini göstermeye başladığı yayladan köy ve ilçe merkezine dönmeye başlayan köylüler bu yılda minare için harekete geçti. Köy Muhtarı Ahmet Tığcı ve beraberindekiler makaralı sistemi çevirerek minareyi yere yatırdı, kardan etkilenmesin diye üzerini naylonla örttü. Köylüler, yaz aylarında yeniden gelecekleri yaylada minareyi aynı yöntemle kaldıracak.

Yorumlar 0 Yorum Var