Suriye'nin güneyinde, muhaliflerin kontrolündeki bölgede bulunan Dera ilinde yaşayan heykeltıraş ustası İbrahim Ebu Zeyd, Beşşar Esed rejiminin harabeye çevirdiği sivil yerleşimler arasında dev bir kayaya tarihi eserleri kazıyarak barış ve sevgi mesajı verdi.

Eserine "Dünyaya Sevgi ve Barış" adını vererek ülkesinin yaşadığı iç savaşın yarattığı olumsuz koşullara da meydan okuyan heykel ustası Ebu Zeyd, özel olarak evinin yanına getirttiği kaya üzerine ilk olarak Kabe'nin maketini işlediğini belirtti.

Siyah kaya üzerinde Kenanlılar, Babilliler, eski Mısırlılar, İran, Çin ve Yemen'e ait eserler kazıyan Ebu Zeyd, bir an önce kayanın boşta kalan yerlerini de doldurmak istediğini ifade etti.
Kayayı ustalığıyla sanat eserine çeviren Ebu Zeyd, "Heykeltıraşlığa çok küçük yaşlarda başladım. Deralıyım ve 4 yaşımdan bu yana bu işle uğraşıyorum. İlkokuldayken özel taşları kazırdım. Daha sonra kendimi geliştirdim." dedi.

Eserini "dünyanın en büyük tarih kitabı" diye nitelendiren Suriyeli heykeltıraş, "Dünya üzerinde yaşamış onlarca uygarlığı kaya üzerine kazıdım. İlk olarak Kabe-i Şerif ile başladım, daha sonra Kenanlılar, Fenikeliler ve Babilliler'e ait tarihi kalıntıları çalıştım. Kaya üzerine işlediğim her eser 3-4 aylık bir çalışma süresi gerektiriyor." ifadelerini kullandı.

Kaya üzerine işleyeceği esere başlamadan önce kapsamlı bir araştırma yaptığını belirten Ebu Zeyd, eserleri arasında Yemen'in Sebe medeniyetinin yanı sıra Mısır’daki Firavunlar döneminden kalma tarihi yerler ve Çin Seddi gibi önemli tarihi mekanların da yer aldığını anlattı.

Yorumlar 0 Yorum Var