Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yaşlı ve engellisine bakan vatandaşlar için verilen "Evde Bakım Yardımları" ile muhtaç ve kimsesiz yaşlılara sağlanan maaş uygulaması kapsamında, geçen yıl toplam 7 milyar 486 milyon liralık ödeme gerçekleştirdi.

Türkiye'de 65 yaş üstü nüfusun tüm nüfusa oranı, 2016 sonu itibarıyla yüzde 8,3 iken, bu oranın 2018 sonunda yüzde 8,7'ye, 2023'te yüzde 10,2'ye ve 2050 yılında da yüzde 21'e ulaşması bekleniyor.

Yaşlı nüfusundaki artış tahminlerini dikkate alarak yeni projeksiyonlar oluşturan ve yaşlıların "aktif yaşlanma" politikası ile daha iyi yaşam koşullarında hayatlarını sürdürmesini hedefleyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, şu ana kadar yüz binlerce yaşlı ve engelli için milyarlarca liralık destek sağladı.

Destekler, sadece yaşlı ve engellilere değil onlara bakım sağlayan yakınları için de umut oldu.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Bakanlığın, yaşlılar ve engelli durumda olan vatandaşlar için bu kapsamda sağladığı en önemli desteklerden biri olan "Evde Bakım Yardımları" ve 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz yaşlılara yaptığı maaş ödemelerinin toplam miktarı, 2017 yılı sonu itibarıyla 7 milyar 486 milyon lira olarak gerçekleşti.

Bakanlıkça, ailelerinin yanında desteklenemeyen yaşlı vatandaşlara ev ortamında, sosyal çevreden soyutlanmadan bakım desteği sağlanması amacıyla hayata geçirilen Yaşlı Yaşam Evleri'nin sayısı da her geçen gün artıyor.

2012'de pilot uygulama olarak başlatılan "Yaşlı Yaşam Evleri" uygulamasında, Türkiye genelinde, 179 kapasite ile çalışan 47 ev bulunuyor. Nezih bir sitede, konforlu bir dairede, dört beş kişinin, konusunda uzman bir bakım elemanıyla birlikte yaşadığı Yaşlı Yaşam Evleri'nde 164 yaşlıya hizmet veriliyor.

Bakanlık, 2014'te kapsamı genişletilen "ücretsiz seyahat" uygulaması kapsamında da engelli, yaşlı, şehit yakını ve gazileri taşıyan şehir içi özel halk otobüsü ve deniz ulaşım aracı sahiplerine aylık gelir desteği ödemesi yapıyor.

Geçen yıl bu kapsamda ayda yaklaşık 13 bin araç için toplam 112 milyon 500 bin liralık ödeme gerçekleştirildi.

Yorumlar 38 Yorum Var
  • ZEKİ DİZAR 26.07.2018 16:10
    bu engelilerin yüzü nezaman gülcek bilen varmı alın mıs olduyu aylık 3 aylık uzun zamandır bizlerde tüm emekli gibi aylık almak istiyoruz emekliler bayram parası aldılar bizlere verilmedi neden tüm yetkililer duysun bizlerde emekli gibi yasama akkı verilsin bizler emekli gibi ptt subesine gittiyimizde aylık allalım ama ne yazık olmuyor biran önce aylık almmnak istiyoruz aylık alma yasası cıktıysa neden ptt subeleri vermiyo vakıfların aberi yok merak ediyoz biran önce yasa cıkmasını istiyoruz
  • malatya 04.07.2018 17:15
    25 yaşındaki kızım %90 zihinsel engelli. Ben memur olduğum için kızım engelli maaşı alamıyor. Ben ise bakıma muhtaç kızıma baktığım için bakım parası alamıyorum. Diğer taraftan da engelli,yi başka bir adreste göstererek tek başına yaşıyormuş ve gidip evinde bakıyorlarmı gibi yapan binlerce insan maaş da alıyor bakım parası da alıyor. Devlet bu sahterkarlığı neden çanak tutuyor anlayamadım. Yasal düzenleme yapılsın bari dürüstçe davrandığı için alamayanlarda alsın.
  • Orkun 05.06.2018 23:38
    Engellilere gelir tespiti yaptınız maaş kesildi bu engelliler napacak gelir yok çalışamıyor engelli ve hastalar çalışamıyor neden gelir tesbiti çıktı
  • Misafir 30.03.2018 00:59
    Esas ihtiyacı olanlarçaresiz,müracaat etmekten bile aciz durumdalar. Devletin yardımlarını takip edenler ise piyasa çıkıp sahte belgelerle yardıma konuyorlar.devlet yardıma ihtiyacı olanların evlerine görevli gönderip,yerlerinde tesbit ettirsin
  • Tahir 30.03.2018 00:21
    Bir kızım var gözleri doğuştan yok Allah a hamd olsun. Devletimiz evde bakım maaşı verdi Allah Teala razı olsun... Allah Teala müslümanlara yardım etsin ordumuza kuvvet versin.
Daha fazla yorum görüntüle
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek