Pakistan'ın geleneksel sokak yemeklerinden samosa, ramazanın gelmesiyle en çok tercih edilen yiyeceklerin başında geliyor. Başkent İslamabad'ın her köşesinde rahatça bulunan ve muska böreğine benzeyen samosa, tok tuttuğu ve enerji verdiği için tercih ediliyor.

Kıymalı ya da patatesli içle hazırlanan ve yağda kızartılan samosa, ramazanın gelmesiyle yoğun ilgi görüyor.

İftarın vazgeçilmezlerinden samosayı seyyar tezgahında hazırlayan Muhammed Riyaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Normalde bir günde bin 500 ila 2 bin samosa satıyorum ancak ramazanda satışlar 3 bini geçiyor." dedi.

Türkiye'den bir gün sonra ramazana giren Pakistan'da hazırladığı samosaları teravih namazına ve sahura yetiştirmek için çalışan Riyaz, asıl yoğunluğun iftar vakti yaklaştığında yaşandığını söyledi.

"İftarda sıcak samosa yemek isteyenler satıcılara akın ediyor." diyen Riyaz, ramazan boyunca satışları iftardan sahura kadar yaptıklarını kaydetti. Pakistan'da oruç açıldıktan sonra akşam namazı kılındığını ve yemeğe daha sonra geçildiğini aktaran Riyaz, Pakistanlıların oruçlarını genellikle samosa ile açtığını ifade etti.

Pakistan'da iftar ve sahurda ağır yemekler yerine samosa, pakora adı verilen sebzeli köfte ve gül şerbeti gibi içecekler tercih ediliyor. Ana yemek denince akla ilk gelen ise biryani ve karahi gibi Pakistan'a özel baharat ve pişirme şekilleriyle yapılmış yemekler. 

Samosanın geçmişinin MÖ 500'lere kadar uzandığı tahmin ediliyor. Tarihi kayıtlar, samosanın Pers imparatorlarının da sevdiği yiyecekler arasında yer aldığını gösteriyor. 

Güney Asya ülkelerinde yaygın olarak tüketilen samosa, dünyanın dört bir yanına yayılmış. Samosa, Kenya’da çayın yanında tüketiliyor ve "sambussa” olarak adlandırılıyor. Mercimekli, etli ya da tavuklu olarak hazırlanan sambussa, kızartılarak ya da fırında pişiriliyor.

Samosa, Pakistan'da uzunlamasına kesilmiş yufkaya kıymalı veya patatesli malzemenin doldurulup muska şeklinde sarılmasıyla hazırlanıyor. Yufka, un ve sudan oluşan bulamaç ile yapıştırılarak yağda kızartılıyor.

Yorumlar 0 Yorum Var