ABD Temsilciler Meclisi, Pentagon bütçesine ilişkin yasa tasarısını kabul etti. Tasarıda Pentagon’dan Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemlerini satın alma süreci ve bunun ABD-Türkiye ikili ilişkilerine potansiyel etkileri hakkında bir raporun hazırlanması ve bu rapor hazırlanana kadar F-35 savaş uçaklarının satışının askıya alınması öngörülüyor.

İLK TESLİMAT SORUNSUZ OLACAK

Türkiye’ye silah teslimatını 60 gün donduracak 2019 Savunma Bütçesi yasa maddesi ABD Temsilciler Meclisi genel kurulundan geçti. Aynı yasanın F-35 teslimatını donduran versiyonu Senato’da komiteden geçti. O da Senato genel kuruldan bu şekilde geçebilir. 

Yasanın iki farklı versiyonu da genel kurullardan geçtikten sonra, Senato ve Temsilciler Meclisi konferansına getirilecek. Orada son değişiklikler yapıldıktan sonra, tekrar Senato ve Temsilciler Meclisi genel kuruluna sunulacak.

Tüm bu gelişmeler sonrasında ABD yasa çıkarıp teslimatı durdurma kararı alsa bile, 9 ülkenin ortak üretimi olan ilk F-35'ler 21 Haziran'da Türkiye'ye sorunsuz olarak verilmiş olacak. Zira bu aşamaların hepsinin yazın ardından gerçekleşmesi bekleniyor.

Askeri uzmanlar, ABD'nin F-35 üzerinden Türkiye'ye tehdit etmesinin arkasında Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 savunma sistemleriyle alakalı olduğunu düşünüyor.

Yorumlar 0 Yorum Var