Burdur'un Gölhisar ilçesinde sadece etten ve hayvanın iç yağından yapılan kavurma, kendine has kısa sürede pişirme tekniğiyle damakları tatlandırıyor. 

Gölhisar'ın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan ve genellikle yöre insanı tarafından bilinen kavurma, bilinen kavurmaların aksine pişme süresinin çok kısa olmasından dolayı dikkati çekiyor.

Saniyeler içinde yemeğe hazır hale gelen Gölhisar kavurması, benzersiz lezzetiyle bölgeye gelen ziyaretçilerin de beğenisini topluyor.

- 7 saniyede pişiyor

İlçeye özgü kavurmayı hazırlamak için yağsız dana etinin işlenip, yaprak şeklinde doğranmasının ardından yüksek ateşte sacın içine hayvanın iç yağı konuyor. Eriyen bu yağın içine atılan etler 7 saniyede pişiyor. Üzerine tuz dökülüp metal tabaklara alınan kavurma, yanında domates, soğan, biber ve koyun yoğurduyla servis ediliyor. 

Lezzeti ve hazırlanış tekniğiyle diğer kavurma çeşitlerinden ayrılan ve Türkiye'de sadece Gölhisar'da yapıldığı bilinen kavurma, 1932'den beri ilçe halkı tarafından severek tüketiliyor. 

İlçede kavurmanın buluş hikayesinin Gölhisarlı aşçı "Yanık Ahmet" olarak bilinen Ahmet Serttaş'a dayandığı belirtiliyor.

- Askerden geldikten sonra buldu

Babasının ilçe halkına armağan ettiği bu pratik lezzeti devam ettirmeye çalışan Mehmet Serttaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının beş yıl boyunca askerliğini aşçı olarak yaptığını, askerden geldikten sonra yemek üzerine birkaç iş denedikten sonra Gölhisar kavurmasını bulduğunu söyledi.

Gölhisar kavurmasının diğer yörelerdekinden farkının, hayvanın iç yağıyla birlikte sadece etten yapılması ve etin yaprak yaprak kesilmesiyle 7 saniye gibi kısa bir sürede pişmesi olduğunu aktaran Serttaş, kavurmanın ilk yıllarda keçi etinden yapıldığını, günümüzde ise yağsız dana etinin sinirsiz kısımlarından yapılanın daha çok tercih edildiğini ifade etti.

Serttaş, lezzeti ve pratikliği yakalamak için sinirlerinden ayrılan etin işlenip, yaprak şeklinde kesilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

- Yetiştirmeye çırak bulunmuyor

"Gölhisar kavurmasının pişirilmesindeki en önemli püf noktası etin sulanmaması için tek tek porsiyonlar şeklinde pişirilmesi gerekiyor. Gölhisar sac kavurmasını tatmak için yurdun her bölgesinden müşteriler geliyor. Gölhisar dışında hiçbir yerde bu şekilde yapılmayan saç kavurmamız ilçemize özgü bir lezzettir. Günümüzde mesleği öğretecek çırak bulamıyorum. İlçede bu işi yapan birkaç kişiden başka kimse yok. Babamdan ilçeye miras kalan bu özel lezzetin zamanla unutulacağından endişe ediyorum." 

- Muazzam bir lezzet

Gölhisar Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Gölhisar kavurmasının muazzam bir lezzet olduğunu dile getirdi.

İlçeyi ziyaret edenlerin bu eşsiz lezzeti tatmadan ayrılmadığını anlatan Böke, "Gölhisar'ın bir markası haline gelen kendine özgü kavurması, ilçemizin tanıtımı açısından önemli bir unsurdur." dedi.

Gölhisar Belediye Başkanı Ramazan Canural ise "Bu lezzeti tadanlar hayran kalıyor. Herkesi Gölhisar kavurmasını tatmaya davet ediyorum." ifadesini kullandı.
 
İstanbul'dan Gölhisar'a gelen Yavuz Akman da çok beğendiği kavurmayla ilgili, "Gölhisar kavurması, lezzeti ve yapılışıyla olağanüstü bir yiyecek. Tüm tanıdıklarımı bu eşsiz lezzeti tatmaya davet ediyorum." diye konuştu. 
Müşterilerden Turgut Özeren ise kavurmayı yıllardan beri severek tükettiğini, misafirlere ilk ikram ettikleri yiyeceğin kavurma olduğunu kaydetti.

Ramazan Yücel de kavurmanın yedi saniyede pişerek, hızlı şekilde servise hazır hale gelmesinin inanılmaz bir güzellik olduğunu ifade etti.

Yorumlar 2 Yorum Var
  • ... 04.10.2018 23:24
    lezzetli olabilir ama o sıcaklıkta o yağ yanar ve tam trans yağ olur tamamen kanserojen olur..sıcaklığa en dayanıklı yağ zeytin yağı o bile 250-300 derecede yanar trans yağ olur ve son derece kanserojendir..terayğaı ve hayvansal yağlar daha düşük sıcaklıklarda 200-250 derecede yanmaya başlar..
  • asd 01.10.2018 18:19
    abi naptın ya içimiz eridi ağzımız sulandı.