Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’de MHP’nin yüzde 10’luk barajın altında kalarak, belediye meclisine üye sokamama riskine karşılık, AK Parti kendi listesinde MHP’li isimlere kontenjan ayırmayı planlıyor.

AK Parti ve MHP arasındaki yerel seçim iş birliği temasları karşılıklı ‘jestlerle’ devam ederken, belediye meclis üyelikleri konusunda da iki parti arasında ittifak yapılacak yerler belirleniyor. MHP’nin aday çıkarmayacağı İstanbul, Ankara ve İzmir’de, belediye meclis üyelikleri konusunda da iki parti arasında iş birliğine gidilmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Güney Amerika seyahati dönüşünde netleşmesi beklenen AK Parti-MHP seçim iş birliğinin, kurmaylar düzeyinde yapılan görüşmelerdeki konu başlıkları da ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgilere göre, MHP’nin aday çıkarmayacağı İstanbul, Ankara ve İzmir’de belediye meclis üyelikleri konusunda da ittifaka gidilmesi öngörülüyor.

AK Parti kurmayları, ayrı liste ile seçilme girmesi ve belediye meclis üyeliklerine ilişkin verilecek oyların yüzde 10’un altında kalması durumunda, MHP’nin meclise üye sokamayacağı sonucundan hareketle, özellikle üç büyük ilde MHP’li belediye meclis üyesi adaylarının AK Parti listelerinde yer alabileceğini dile getiriyor. MHP’ye ayrılacak kontenjanın AK Parti’nin listelerinin seçilebilecek sıralarında yer alması bekleniyor.

Yerel seçimlerdeki belediye meclis üyelikleri ve il genel meclisi üyeliklerinin dağılımı tıpkı milletvekilli seçimlerindeki gibi paylaştırılıyor. Yani, milletvekili seçimlerindeki yüzde 10’luk seçim barajı mahallî seçimlerde de geçerli. Bir parti, seçime girdiği ilde gösterdiği il genel meclisi ve belediye meclis üyeliklerine verilen oylar, yüzde 10’nun altında kalırsa bu meclislere üye sokamıyor. 
 

Yorumlar 0 Yorum Var
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek