Sudan’da yaklaşık 30 yıllık Ömer el Beşir dönemi, halk ayaklanmasının ardından gelen askeri müdahaleyle son buldu. Ordunun yönetime el koyması başkent Hartum’da sokakları bayram yerine çevirdi, halkın büyük çoğunluğu Beşir’in gidişinden memnun.

SUDAN’DA SÜREÇ NASIL BAŞLADI?

Sudan halkının en büyük problemi ağır ekonomik şartlar, halk yoksulluk içerisinde, bu durum yıllardır böyle. Ömer el Beşir yönetiminin halk nezdinde kredisinin tükendiği de çok konuşuldu. Sokaktaki Sudanlıların büyük çoğunluğu İslamcı yönetimi savunan kitleler, Ömer el Beşir de islamci çizginin en önemli temsilcisi. Ancak şu da var ki Sudan’da Beşir’e karşı ayaklanan muhalif grupların da neredeyse tamamı islami partiler. Sudan’daki mesele İslamcı-seküler görüş ayrılığının bir sonucu değil. O nedenle Sudan’da sokaktaki göstericiler, Ömer el Beşir’in gidişine darbe diyemiyor, bunun bir halk devrimi olduğunu savunuyor.

SUDAN’IN TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ

Sudan’da yönetim olsun muhalefet olsun ya da sokaktaki vatandaş olsun, tamamının Türkiye’ye yönelik yoğun ilgisi var. Devrik lider Ömer el Beşir’in Türkiye ile ilişkileri zaten biliniyordu. Ama muhaliflerle Sudan halkı da özellikle Başkan Erdoğan’a büyük saygı ve sevgi besliyor.

Başkan Erdoğan’ın 25 Aralık 2017’deki Sudan ziyareti sırasında tarihi bir gün yaşanmıştı.

Erdoğan Sudan meclisine girer girmez Ömer El Beşir’in partisi olsun ya da diğer muhalif partiler olsun hepsinin milletvekilleri ayağa kalkıp, tekbirlerle Başkan Erdoğan’ı karşılamıştı.

Yorumlar 0 Yorum Var