Son dönemlerde AB ile özellikle Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları nedeniyle ters düşen Türkiye’den kıta Avrupa’sında yeni iş birlikleri yaratacak girişimler hızlanıyor.

Bu kapsamda, Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği’nin Romanya’da düzenleyeceği enerji konferansında Türkiye ve Azerbaycan etkisi dikkati çekiyor. Buna göre Türkiye ve Azerbaycan’ın diyaloğu, Romanya ile geliştirilecek süreçte de etkin olabilir ve bu üç ülke yakın dönemde çok önemli icraatlara birlikte imza atabilir.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Doğu Akdeniz’deki arama-sondajfaaliyetleri neticesinde kriz hali alan ikili ilişkilerin önümüzdeki dönemde daha da derinleşmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. AB ile tansiyonun yükselebileceğinden hareketle yeni bir yol haritası üzerinde çalışan Türkiye, birlik üyesi ülkelerle bire bir kuracağı diyaloglarla farklı bir süreç başlatabilir.

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye’nin birlikle yaşadığı sıkıntıları proaktif bir siyaset yürüterek, ikili diyaloglarla aşabileceğinin altını çizdi.

Bu kapsamda Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği’nin (IAEE) Romanya’da düzenleyeceği Güneydoğu Avrupa Konferansı’nın bu süreç için 'anahtar rol' üstlenebileceğini vurgulayan Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

"Romanya’da böyle bir etkinlik düzenlenmesi çok önemli. Türkiye’nin AB ile sıkıntılar yaşadığı bir süreçte AB Dönem Başkanı Romanya’da atılacak adımlar ülkemizin işbirlikçi yaklaşımı için kritik bir virajın dönülmesini beraberinde getirebilir.

Yorumlar 0 Yorum Var