Kocaeli'nin Gebze ilçesinde yaşayan Zeynep ve Kenan Çakan çifti, çocukları 7 yaşındaki Muhammet ile 3 yaşındaki Amina'nın yakalandıkları EMC Gen1 hastalığından
tedavi olup sağlığına kavuşacağı günü bekliyor.

Gebze Arapçeşme Mahallesi'nde yaşayan inşaatlarda çalışan Kenan Çakan ile ev hanımı Zeynep Çakan'ın 7 ve 3 yaşındaki çocukları, dünyada az kişide görüldüğü belirtilen EMC Gen1 hastalığına yakalandı.

Hastalığın tedavisi için iki kardeşin, Almanya'ya gitmesi gerekiyor. Çocuklarının tedavi edilmesini arzulayan aile, yetkililerden yardım bekliyor.

Anne Zeynep Çakan, yaptığı açıklamada ilk çocuğu Muhammed'in doğumunun ardından herhangi bir fonksiyonunu çalıştıramadığını belirterek, çocuğun geçirdiği nöbetler sonucunda birçok kez yoğun bakıma kaldırıldığını söyledi.

Daha sonra 7 ay boyunca yaptırdıkları testlerde genetik bir rahatsızlığı olduğuna ilişkin bir bulguya rastlanmadığını ifade eden Çakan, ikinci çocukta da hamilelik döneminde yaptırdıkları testlerde bir problem çıkmadığını kaydetti.

Çakan, kızları Amina'nın doğumdan sonra benzer rahatsızlığını ortaya çıktığını dile getirerek, "Çocuklarımızı Ankara, İstanbul, Bursa, Kocaeli ve İzmir'deki birçok hastaneye götürdük. Tahliller yapıldı ama bir sonuç elde edilemedi. Çocukların genetik tahlillerinden bir sonuç çıkmadı. Doktora 'İkinci çocuğumun böyle olmasını istemiyorum.' demiştim ama doktor 'Siz genetik hastası değilsiniz.' demişti. Son olarak eşimin, benim ve çocukların kanlarını Almanya'ya gönderdik. Orada EMC Gen1 hastası olduğumuz ortaya çıktı. Metabolik bir rahatsızlık, anne ve babadan taşıyıcı bir genden dolayı çocuklar böyle olmuş." diye konuştu.

"TEDAVİ İÇİN ALMANYA'YA GÖTÜRMEK İSTİYORUM"

Türkiye'de bu rahatsızlığın kanıtlanan ilk hastası kendileri olduğunu anlatan Çakan, kendilerine dünyada da 6 kişide olduğunun söylendiğini bildirdi.

Çakan, Türkiye'de bu hastalığın tedavisinin bulunmadığını, Almaya'daki bir üniversitenin bu alanda tedavi çalışmaları yürüttüğünü öğrendiklerini aktararak, "Hiçbir şey olmasa dahi yürüme, oturma, konuşma ve görme kaybı gibi sıkıntılar var. En azından biri iyi olsun. Çocukların oturması benim için en büyük mucize olur. Oturamadı en azından eliyle bir şeyler yemesini bekliyorum. Çocukların durumları şu an daha iyi. Muhammed 5 yıldır ketojenik diyet tedavisi görüyor. O tedaviden iyi sonuçlar aldık." ifadesini kullandı.

Muhammed'in günde 30 kez nöbet geçirdiğini belirten Çakan, ketojenik diyetle Muhammed'in ayağının üzerine basmaya ve göz takibi yapmaya başladığını söyledi. Çakan, çocuklarının Almanya'da tedavi olması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bir çocuğun insanın elini bile tutamaması en kötü şey ama bunu şu anda oğlum yapabiliyor. Şu an eline bir şey verdiğimde tutabiliyor. Bu bile benim için mucize. Buna hasret kalmak en kötü şey. Çocuğunun bir şeyi tutması bile çok zor. Rabbim hamdolsun beterin beteri var dedik. Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Çocuklarımı Almanya'ya tedavi için götürmek istiyorum. Yetkililerden rica ediyorum. Destek çıksınlar. Çocuklarımın ileri ki yaşları var. Zorluklar içerisindeyim. İki çocukla tek başıma mücadele ediyorum. Maddi durumumuz da yetersiz. Evimiz kira. Eşim inşaatta çalışıyor."

Yorumlar 19 Yorum Var
  • Erdem 30.12.2019 23:44
    Rabbim acil şifalar versin. Anne babasına bağışlasın. Çok zor anne baba için evlatlarını hergün böyle görmek.
  • ...... 24.10.2019 23:59
    Nasil yardim ede biliriz
  • ömer 24.10.2019 23:38
    hesap numarası verseler yardımcı olan olur diye düşünüyorum
  • huseyin 24.10.2019 23:03
    Almanya Giesen Sehrinde Turk-Alman saglik vakfi var burasiyla kontaga girebilse aile iyi olur bu Vakif yardin edebilir.
  • ULUHAKAN 24.10.2019 22:31
    maalesef bu tür maddi yetersizliği olup da tedavi olamayan çok hastalarımız var, aslında televizyonlarda saçma sapan programlar yapılacağına bu tür ailelere yardımcı olmak için bakanlık aracılığı ile canlı yayınlarda yardım programı düzenlemelidir. Halkımız zaten yardımsever bir ülke olduğu için elinden gelen yardımı da karınca kararınca yapacaktır ve damlaya damlaya da göl olup tedavi masrafları çıkacaktır. Hem de bu şekilde çok da sevaba girilecektir. Ülkem de bulunan yardıma muhtaç çaresi kalmış insanlara da bu şekilde yardım etmek çok çok güzel olurdu!
Daha fazla yorum görüntüle