Almanya’nın devlet kanalı ARD, Dersim Harekatını katliam olarak tanımladı, Atatürk’ü Hitler ile bir tuttu. Program sunucusu, Atatürk’ü "İnsanları katletmekten korkmayan, insan cesedi çiğneyen, kimyasal silah kullanımı tabu olmayan bir kişidir" ifadeleriyle tanıttı.

Alman devlet televizyonu ARD, 1 Aralık gecesi "Unutulan Katliam" başlıklı 6 dakikalık belgesel içerikli bir haber yayımladı. Haberde, genç cumhuriyetin Seyit Rıza liderliğindeki grup Dersim isyanını bastırması "katliam" olarak nitelendirildi. Haber Max Moor adında bir gazetecinin sunduğu "Titel, Thesen, Temperamente" yani "Manşet, Tezler, Canlılık" adlı programda yayımlandı. Moor programda belgeseli şöyle sunuyor: "Mustafa Kemal Atatürk, Türklerin atası, geri kalmış Osmanlı Devleti’ninden batıya açılan modern bir Cumhuriyeti kuran kişidir o. Dini otoriteleri tasviye eden, kadını özgürleştiren, İsviçre'nin medeni kanunu, Almanya'nın ticaret kanunu, İtalya'nın ceza hukukunu anayasaya koyan kişidir. O yüzden Türkler için bir fenomendir. Hedeflerini gerçekleştirebilmek için şiddetten kaçınmayan, bu uğurda insanları katletmekten korkmayan, insan cesedi çiğneyen, kimyasal silah kullanımı tabu olmayan bir kişidir."

YALANLAR SIRALANDI

Belgeselde, Atatürk imzasıyla Nazi Almanya'sından, 20 ton zehirli gazın sipariş edildiğini içeren, 7 Ağustos 1937 tarihli sözde belgeye yer verildi. Belgeselde 1937- 38 yılları arasında Dersim’de, yediden yetmişe 13 binden fazla insanın zehirli gazlar sonucu yaşamını yitirdiği ileri sürüldü. Konuya yönelik sözlü tarih çalışmalarıyla tanınan Mahmut Akyürekli ile Almanya’da yaşayan pedagoglar Yaşar Kaya ve Deniz Karakaş’ın "Dersim, bizim kara kutumuz. Suskunluğa son verilmeli. Türkiye Cumhuriyeti’nin altyapısında soykırımlar var" şeklindeki açıklamalarına yer verildi.

BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİ

Yayının ardından Almanya’daki Türkler ayağa kalktı. Kanalın önünde eylemler düzenlenirken açıklamalar da yapıldı. Ayrıca ARD’ye yoğun okur mektupları gönderildi. Bunun üzerine bir açıklamada bulunan ARD, "Kemal Atatürk’ü Adolf Hitler ile kıyaslamadık ya da eşitlemedik" iddiasında bulundu.

Yorumlar 2 Yorum Var
  • hsyn 09.12.2019 21:37
    al birini vur otekine ne diyeceksin baska
  • V3ka 07.12.2019 16:56
    Tarih kara ama beyaz gösterme çabası