26 Ocak 2020 Pazar ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

DEPREMDE 35 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Soylu, “Provokatörleri bulacağız” dedi.
Elazığ’da yaşanan 6,8 şiddetindeki deprem Irak, Suriye ve İsrail olmak üzere pek çok yerden hissedildi. Enkaz çalışmaları sürerken depremde 31 kişinin hayatını kaybettiği, 1607 kişi yaralandığı bildirildi. Deprem sürecini bulandıran sosyal medya provokatörleri ile ilgili ise soruşturma başlatıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Kimliklerini tespit etmek için çalışmalar başladı. Onları bulmama ihtimalimiz trilyonda bir bile değil” dedi.

ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA
“Depremi durduramayız ama hasar tespiti sonrası inşa çalışmaları başlayacak.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika seyahati öncesi yaptığı açıklamada, “Bazıları depremi fırsat buluyor. Hala bu hükümet ne yaptı diyenler var. Depremi durduramayız. Ama Bingöl ve Van’da biz bölgeyi yeniden inşa ettik. Hasar tespit sonrası inşa çalışmaları başlayacak” dedi.

 

DEPREMİ TAHMİN ETMİŞTİ
Prof. Dr. Naci Görür, “Palu, Bingöl, Sivrice, Malatya ve Adıyaman’a dikkat” dedi.
Elazığ depreminden 3 ay önce uyarı yapan Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı televizyon programında, “Doğu Anadolu fay hattı uyandı. Palu ve Bingöl ile Sivrice-Malatya-Adıyaman yöresine dikkat etmek lazım” dedi.

 

AB DEVREYE SOKTU
Copernicus Uydu Görüntüleme Sistemi, Elazığ depremi için devreye sokuldu.
Avrupa Birliği (AB), merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından Copernicus Uydu Görüntüleme Sistemi'ni devreye soktuğunu duyurdu.

 

PEKİN KARANTİNA ALTINDA
Şehre karayolu ile giriş çıkışlar engellendi.
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve 10'dan fazla ülkede rastlanan koronavirüs nedeniyle dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan Pekin karantina altına alındı. Kente karayolu ile giriş çıkışların durdurulduğu açıklandı.

 

TRUMP’TAN İRAN’A RED
Yaptırımların kaldırılması halinde müzakerelerin başlayacağı teklifini reddetti.
ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın yaptırımlar kaldırılırsa ABD ile müzakerelere dönülebileceği teklifini ''Hayır, teşekkürler!'' diyerek reddetti.

 

SÜRE UZATILDI
SGK prim ödeme süresi 30 Nisan 2020 tarihine uzatıldı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaşanan deprem nedeniyle Elazığ ve Malatya'da SGK prim ödeme süresinin 30 Nisan 2020 tarihine kadar uzatıldığını bildirdi.

 

RUHSAR PEKCAN AÇIKLADI
Depremzedelerin kredilerinin 1 yıllık taksitleri TESKOMB ödeyecek.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, depremde zarar gören esnaf ve sanatkarın, kredi ve kefalet kooperatifleri üzerinden Halkbank aracılığıyla kullandığı kredilerin 1 yıllık taksit ve faizlerinin, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğince ödeneceğini bildirdi.

 

GYODER’DEN DEPREM AÇIKLAMASI
Feyzullah Yetgin, “Kentsel dönüşüm tek çare” dedi.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, “Topraklarının büyük bir bölümü deprem kuşağında yer alan Türkiye’de, depreme hazırlıklı olmamız için kentsel dönüşüm tek çare” dedi.

ELAZIĞ İÇİN 385 BİN TL TOPLADI
Milli basketbolcu Cedi Osman'dan deprem bölgesine büyük destek
Milli basketbolcu Cedi Osman, Amerikan Basketbol Ligi NBA'de oynayacakları maç öncesi Elazığ'daki depremzedelere için yardım kampanyası düzenledi. Cedi Osman karşılaşma sonrası 385 bin TL topladıklarını duyurdu.

 

HAFTANIN MAÇINDA KAZANAN FENERBAHÇE
Sonucu merakla beklenen maçta Fenerbahçe, Başakşehir'i 2-0 mağlup etti
Süper Lig'in 19. haftasında sonucu meraklanan beklenen karşılaşmada Fenerbahçe zirve yolundaki önemli rakiplerinden Medipol Başakşehir'i Max Kruze ve Vedat Muriç'in gollleriyle 2-0 mağlup etti.

 

SÜPER LİG'DE DEPREM ERTELEMESİ
TFF,  Yeni Malatyaspor-Trabzonspor maçını ileri bir tarihe erteledi
Türkiye Futbol Federasyonu, Elazığ depremi nedeniyle, pazartesi günü oynanacak olan Yeni Malatyaspor-Trabzonspor maçının ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı.

Spiker: Müge ÇAKMAK

Kurgu: Hüseyin BİÇE

 

Yorumlar 1 Yorum Var
  • vatandaş 26.01.2020 15:22
    Deprem israilde hissedildi ne demek? Daha dün filistin diye haber yapmıştınız neara israil oldu orası?