1 Şubat 2020 Cumartesi ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

 

YAZIKLAR OLSUN
Erdoğan: Suudi Arabistan’ın sesi çıkmıyor. Umman, Bahreyn, Abu Dabi alkış tutuyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan, ABD ve İsrail’in “Yüzyılın planı” olarak açıkladığı Filistin’i işgal planına ve bu plana sessiz kalan İslam ülkelerine çok sert tepki gösterdi. "Türkiye olarak Kudüs’ü tamamen gasp eden bu planı tanımıyor ve kabul etmiyoruz" ifadelerini kullanan Erdoğan sesini çıkarmayan Suudi Arabistan ve anlaşmayı alkışlayan Umman, Bahreyn, Abu Dabi yönetimi için de “Yazıklar olsun” diye seslendi.

 

TAHLİYE EDİLDİLER
Çin’den getirilen 42 kişi 14 gün karantinada kalacak

Koronavirüs salgınının başladığı Çin’in Vuhan kentinde yaşayan Türk vatandaşlarını yurda getirmek üzere havalanan dev kargo uçağı Koca Yusuf, 42 kişiyi Çin’den aldı. Vuhan’dan tahliye edilen kişilerin ülkeye getirildikten sonra 14 gün karantina altında tutulacağı bildirildi.

 

TÜRKİYE’DE YOK
Koca: Türkiye’de hiçbir şüphelide koronavirüs çıkmadı

Koronavirüs salgını 20 ülkeye birden sıçradı. Türkiye’deki şüpheli vakalarla ilgili olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı. Koca "Bugüne kadar şüpheli hasta sayısı 70 oldu ama hiçbirinde koronavirüs çıkmadı" dedi ve özellikle bu dönemde tedirgin olunmaması gerektiğinin altını çizdi.

 

AŞIYA 20 AY VAR
Pasteur Enstitüsü: Koronavirüs aşısı 20 ayda kullanılabilir hale gelecek

Dünyayı büyük endişeye sevk eden koronavirüs aşısı için bilim adamları zamanla yarışmaya başladı. Virüs nedeniyle İtalya ve ABD acil durum ilan ederken aşı çalışmaları hakkında ilk açıklama yapıldı. Fransız Pasteur Enstitüsü'nden bilim virüs aşısının yaklaşık 20 ayda tamamlanabileceğini duyurdu.
ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ
Filistin’de işgal planına tepkiler büyüyor

ABD ve İsrail’in sözde barış planını açıklamasının ardından Filistinlilerin tepkisi çığ gibi büyüdü. İsrail polisinin Mescid-i Aksa'yı basarak cemaate saldırması sonucu 10 Filistinli yaralandı. Kudüs'teki protestoları yerinde inceleyen Kanal 7 Dış Haberler Koordinatörü Taha Dağlı, "İsrail planı cebine koydu. Bundan sonra Filistin'i planı kabul etmedi diyerek tehdit edecek ve işgale yeltenecekler" ifadelerini kullandı.


BREXIT GERÇEKLEŞTİ
İngiltere, Avrupa Birliği’nden ayrıldı
İngiltere, 47 yıl sonra Avrupa Birliği'ne veda etti. Avrupa Birliği yetkilileri, Belçika saatiyle 20.00 sularında, Avrupa Parlamentosu önündeki İngiliz bayrağını gönderden herhangi bir tören yapılmadan indirirken; yerine AB bayrağını çekti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Bu gece söylenecek en önemli şey, bunun bir son değil, başlangıç olduğudur. Bu, yeni bir çağın şafağı" değerlendirmesinde bulundu.

 

POLONYA’YA 32 ADET F-35
ABD, Polonya’ya 4,6 milyar dolarlık satış yaptı
Polonya, 32 adet F-35A tipi beşinci nesil savaş uçağı için 4,6 milyar dolar değerindeki anlaşmaya imza attı. İlk teslimatı 2024 yılında gerçekleşmesi planlanan uçakların, pilotların 2 yıllık eğitimlerinin ardından 2026'dan itibaren Polonya ordusunda hizmet vermesi öngörülüyor.

 

ÇİN MALI YERİNE TÜRK MALI
ETİD: Türkiye’den gönderilen ürünlere talep 5 kat arttı

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, küresel çapta endişe oluşturan yeni tip koronavirüs salgınının etkisiyle e-ihracatta müşterilerin "Çin'den gönderilir" ibareli ürünlere taleplerinin azaldığını belirtti. Ekmekçi son dönemde Türkiye'den gönderilenlere talebin ise 5 kat arttığını bildirdi.

 


BAŞAKŞEHİR TAM GAZ
Gençlerbirliği’ni 3-1 ile geçen Başakşehir çıkışını sürdürdü

Süper Lig'de 20. haftanın açılış maçında Medipol Başakşehir sahasında Gençlerbirliği'ni 3-1 mağlup ederek zirve yolunda hata yapmadı. Son 5 maçta 4. galibiyetini alan Başakşehir 39 puana yükselirken Gençlerbirliği 21 puanda kaldı.

 

İKİ KARTAL İMZALADI
Beşiktaş, ara transferin son gününde Boateng ve Hasic’i kadrosuna kattı

Beşiktaş, 32 yaşındaki Ganalı futbolcu Kevin-Prince Boateng'i sezon sonuna kadar kiraladığını açıkladı. Ayrıca Siyah Beyazlı takım 4,5 yıllık sözleşme imzaladığı Ajdin Hasic'i de kiralık olarak TFF 1. Lig ekibi Ümraniyespor'a gönderdi.

 

İKİ İSME VEDA
Luyindama ve Nagatomo’nun sözleşmeleri askıya alındı

Galatasaray'da sakatlığı bulunan Christian Luyindama ve gözden çıkarılan Yuto Nagatomo'nun sözleşmeleri askıya alındı.

 

ÜÇ İMZA BİRDEN
Guillerme, Da Costa ve Messias Trabzonspor’a imza attı

Trabzonspor, ara transfer döneminin son gününde kadrosuna kattığı Guilherme, Da Costa ve Manoel Messias için imza töreni düzenledi.

 

Spiker: Müge ÇAKMAK

Kurgu: Seda YEŞİLKAYA

Yorumlar 0 Yorum Var