14 Mart 2020 Cumartesi ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

VAKA SAYISI 5 OLDU
Koca, Türkiye’de 3 yeni vaka daha tespit edildiğini duyurdu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de 3 yeni vaka daha tespit edildiğini belirterek koronavirüs saptanan kişi sayısının beşe yükseldiğini duyurdu. Alınan kararlar kapsamında kamu kurumlarında hamileler, süt izni kullananlar, engelliler, 60 yaş üzerindekilerin 12 gün idari izinli sayılacağı açıklandı. Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan ise, 9 ülkeye daha uçuş yasağı getirildiğini söyledi. İçişleri Bakanlığı ise 81 ile Bakan Süleyman Soylu imzalı genelge gönderdi. Genelgede ülkeye tüm hudut kapılarından girişin durdurulduğu bildirildi.


ZİRVEYE ÖNLEM
İstanbul’daki liderler zirvesi telekonferans ile yapılacak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde düzenlenmesi planlanan liderler zirvesine yeni tip koronavirüs önlemi alındı. Buna göre Erdoğan'ın, Macron ve Merkel ile 17 Mart'ta İstanbul’da yapacağı zirve, koronavirüs nedeniyle telekonferansla gerçekleşecek.


SİLAHLI F-16 TACİZİ
Bayraktar TB2 sınırda göreve başladı, Yunanistan F-16’ları havalandırdı

Göçmenleri öldürecek kadar ileri giden Yunanistan'a tepkiler büyürken Türkiye'den sürpriz bir hamle geldi. Milli İHA "Bayraktar TB2" Yunanistan sınırında devriye görevine başladı. Yunanistan ise Avrupa Birliği’nden göçmenler için aldığı parayla Sakız adası üzerinde silahlı F16’larla alçak uçuş gerçekleştirdi.

 

1,7 MİLYON İNSAN ÖLEBİLİR
Koronvirüs nedeniyle dünyada ölü sayısı 5 bin 584’e ulaştı

İtalya'da yeni tip koronavirüsten ölenlerin sayısı 250 kişi artarak 1266'ya, toplam vaka sayısı ise 17 bin 660'a yükseldi. Dünyada ise ölü sayısı 5 bin 584’e yükselirken vakalar 150 bine yükseldi. ABD'de yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle en kötü 4 senaryo üzerinde çalışan uzmanlar, ülkede 160 ila 214 milyon kişinin virüsü kapabileceği ve 200 bin ila 1,7 milyon kişinin ölebileceğini bildirdi.

TÜRKİYE HEDEFTE
Salgın haberlerinde Türkiye fotoğrafı kullananlar arasına Rus medyası da eklendi

Amerikan ve İngiliz medyasının koronavirüs haberlerini alakasız bir şekilde Türkiye'den ve cami içinden çekilmiş görselleri kullanarak algı yapmaya çalışması büyük tepki çekmişti. Rus medyası ve uluslararası haber ajansı AP de benzer görüntüler kullanarak faşist yüzlerini bir kez daha gösterdi.


ULUSAL ACİL DURUM
Trump koronavirüs nedeniyle ABD’de ulusal acil durum ilan etti

ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs nedeniyle ülke genelinde "ulusal acil durum" ilan edildiğini söyleyerek virüsle mücadele için 50 milyar dolarlık bütçe ayırdıklarını ifade etti. Trump ayrıca görüştüğü bazı kişilerde virüs çıkmasının ardından test yaptırmayı kabul ettiğini açıkladı. Beyaz Saray doktoru ise başkanın virüse yakalananlarla kısa temas kurduğunu, karantinaya alınmasına gerek olmadığını söyledi.


FİYATLAR DÜŞECEK
Demir: Maske fiyatları birkaç gün içinde düşecek

Koronavirüsten korunmak isteyenlerin maskeye akın etmesinin ardından maske fiyatlarının 5 liradan 150 liraya yükselmesi büyük tepki çekti. Türkiye Sağlık Endüstrileri İşverenleri Sendikası Başkanı Metin Demir maske fiyatlarının birkaç gün içerisinde düşeceğini söyledi.

 

İLAÇ UMUDU
Belçikalı uzmanlar Covid-19 virüsünü etkisiz hale getirdiklerini duyurdu

Belçika'daki Gent Üniversitesi Flaman Biyoteknoloji Enstitüsü, koronavirüse karşı koruma sağlayan bir ilacın araştırmasında önemli aşama kaydedildiğini açıkladı. Enstitü uzmanlarından Prof. Dr. Xavier Saelens, laboratuvar ortamında Covid-19 virüsünü etkisiz hale getirdiklerini belirtti. 

SABUN YOK Kİ
UNICEF: 3 milyar insanın evinde sabun ve lavabo yok

UNICEF, sabun ile ellerin yıkanmasının yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede son derece önemli olduğunu duyurdu. Ancak UNICEF rakamlarına göre dünya genelinde 3 milyar insanın evinde ellerini su ve sabunla yıkayacağı lavabosunun bulunmadığı bildirildi.


GATES AYRILDI
Microsoft, Bill Gates’in yönetimden ayrıldığını açıkladı

ABD'nin önde gelen teknoloji firmalarından Microsoft, şirketin kurucusu ve teknoloji danışmanı Bill Gates'in yönetimden ayrıldığını duyurdu. Gates “Yönetim kurulundan ayrılmak şirketten uzaklaşmam anlamına gelmez” ifadelerini kullandı.


6 LİRANIN ALTINDA
Üst üste indirimler ile benzin fiyatı 2 yıl sonra 6 liranın altına düştü
 
Petroldeki tarihi düşüş sonrası benzin ve motorinde gerçekleşen tarihi indirimler ilginç bir tabloyu da ortaya çıkardı. 4 gün içerisinde gerçekleşen büyük indirimlerin ardından benzinin litre fiyatı 2 yıl sonra ilk defa 6 liranın altına gerileyerek 5,53 seviyesine inmiş oldu.


ŞAMPİYONLUK HAMLESİ
Beşiktaş 1986-87 sezonu şampiyonluğu için başvuru yaptı

Beşiktaş, Mesut Bakkal’ın teşvik primi itirafı sonrası harekete geçti. Galatasaray'ın şampiyonluğuyla sonuçlanan 1986-1987 sezonunun şampiyonluğunun kendilerine verilmesi için TFF'ye başvurdu.


ERTELEME YOK
Yardımcı: Maçların ertelenmesi gündemimizde yok
Süper Lig'de maçların ertelenip ertelenmeyeceği tartışmaları devam ederken konuyla ilgili TFF 1. Başkan Vekili Servet Yardımcı'dan açıklama geldi. Yardımcı maçların ertelenmesinin gündemlerinde olmadığını belirtti.


DEVLER LİGİ İPTAL
Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi maçları ertelendi

UEFA, önümüzdeki hafta oynanacak Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi maçlarının ertelendiğini açıkladı. Kopenhag'ı evinde 1-0 mağlup eden Başakşehir'in rövanş maçı da ertelenen karşılaşmalar arasında yer aldı.

 

Spiker: Hülya TAŞ
Kurgu: Seda YEŞİLKAYA

Yorumlar 14 Yorum Var
  • Vatann sever 15.03.2020 00:02
    Merak ediyorum o kadar üniversitemiz ne işe yarıyor bir aşı ilaç bulamıyorlar????????
  • Tayfun 14.03.2020 22:54
    Yunanda savaşacak adam yok ki..Nüfüsu ne yüreği ne
  • Arif 14.03.2020 21:21
    bırakında oyuncaklarıyla oynasınlar
  • eci 14.03.2020 20:34
    saatte 25 bin dolarlık yakıt yakıyor..bizimki beleş uçuyor
  • arif 14.03.2020 19:31
    reis bu yunana haddini bildir tepelerine bombaları yağdır
Daha fazla yorum görüntüle