Üniversiteyi bitirip vatani görevlerini komando olarak yapmak isteyen gönüllü Asteğmenlerin Eğirdir Dağ Komando Okulundaki zorlu eğitimi nefes kesiyor. 3 haftası temel eğitim olmak üzere tam 13 hafta 40 kilogramlık sırt çantaları, silahları ve hücum yelekleriyle günde 14 saat savaş sanatları eğitimi verilen  asteğmen adayları 12 aylık görev süreleri boyunca sınır birliklerinde vatanı korumak için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. Yılın dört ayında belli dönemlerde Asteğmen olabilmek için Türk Silahlı Kuvvetlerine müracaat eden Üniversite mezunu adayları çok zorlu bir 13 hafta bekliyor. Gönüllük esasına göre komando eğitimi almak isteyen Asteğmenler  önce sağlık muayenesinden geçirilip 'komando olur' raporu alıyorlar. Ardından yılda dört dönem , komando eğitimlerine tabi tutuluyorlar.

Halen Isparta Eğirdir Dağ Komando Okulu'unda 210 Asteğmenin  zorlu bir sınav verdiği eğitimler İHA kameraları tarafından  görüntülendi. 3 haftası temel eğitim olmak üzere toplam 13 hafta süren eğitimler sonunda başarılı olanlar Asteğmen olarak birliklerine dağıtılıyorlar.  10 haftalık temel komando eğitiminde ise adayları çok zor sınavlar bekliyor. Günün her saatinde görev yapabilmeleri için farklı saat dilimleri arasında günde en az 14 saat eğitim gören komando asteğmen adayları, Terörizmle mücadele eğitimi, dağcılık eğitimi, atış eğitimi, haritacılık eğitimi ile temel savaş ve beden eğitimi  kurslarında ter döküyorlar. Eğitimleri boyunca sırt çantalarıyla, silahlarıyla ve hücum yelekleriyle adeta bütünleşen adaylar,  eğitimin son safhasında ise  yine komutanlarının gözetiminde 6 gün arazide kalıp öğrendiklerini tatbik ediyorlar.

Asteğmen adayları komando temel kursu terörizmle mücadele tatbikatı

Asteğmen adayları, 13 hafta boyunca aldıkları eğitimi , tatbikatla da perçinliyorlar. Asteğmen adayları komando temel kursu terörizmle mücadele tatbikatında da senaryo gereği helikopterle bırakıldıkları arazide düşmanın izini sürüp yok etti. Hava hücum harekatı ve temasta hareket tarzlarının icrası gerçekleştiren asteğmen adayları, helikopterle indirildikleri bölgede önce çevre güvenliğini alıp hava hücum harekatının emniyetini sağladılar.  Kırsal alana inen ve komando adaylarını araziye bırakan helikopterin ayrılmasının ardından arazide  terörist arayan adaylar, kendilerine kurulan pusuya da anında karşılık verdiler.Tim komutanını emriyle araziye dağılan adaylar açılan ateşle birlikte saniyeler içinde arazide kamufle olup düşmanın görüş alanından çıktılar.

Yine tim komutanının işaretiyle saldırıya geçen adaylar, attıkları sis bombalarıyla da  görüş mesafesinin zaman zaman sıfıra düşürüp kendilerin arazide  manevra yapma alanı oluşturdular. Asteğmen adayları, siperlerinden açtıkları karşı ateşle teröristleri püskürtmeyi başarıp araziyi temizlediler. Görevlerini tamamlayan komandolar, yine hava hücum harekatı bünyesinde araziye indikleri helikopterle, yine kendi sağladıkları güvenlik çerçevesinde binerek bölgeden ayrıldılar.

Yorumlar 3 Yorum Var
  • Hobaaa 22.04.2017 02:02
    Önde giden tim liderinin dur yat dağıl siper al vb işareti yapması gerekmez mi. Pat diye silaha sarılıyor. Sonra kardeşim bu kadar yük ne hafifletilmesi lazım. Buradan anladığım ilk eğitimleri olabilir.
  • mehmet KASTAMONU 21.04.2017 18:13
    evet kadeşime hak veriyorum çok aşırı yük performans düşük olacak ! TÜRKİYE MUZ CUMHÜRİYETİ DEĞİL !!! SINIRLARI İÇİNDE 15 DK 30 DK askerini jet ile ataklar ile taruz helikopteri ile takviye birlikleri koruyup düşmanı perişan EDECEK GÜÇTE EVEL ALLAH
  • TR2023 20.04.2017 15:14
    ilk bastan sirt cantasi yükü olmayan ve daha atik davranan komandolar inip alani güvenli kilmak icin yer almasi gerekmiyormu ? ne diyim.. cok agir ve yavas geldi bana..