Yerli ve milli savunma sanayi hamlesinin detaylarına indiğimiz video serimize bu hafta KORAL ile devam ediyoruz.

Harp sahasında üstün yeteneklere sahip ateşli silahlar büyük avantaj sağlasa da her şeyin elektronik sistemlerle çalıştığı günümüzde sahada başarıyı getirecek ana unsurlardan biri de elektronik harp.

Önce isterseniz Kısaca elektronik harbi açıklayalım;

Elektronik savaş kendi sistemini düşman güçlerinden korumak-gizlemek, yanlış istihbarat vermek ve düşmanın frekansına girerek dinleme, deşifre etmek gibi sistemler bütünüdür. Yani düşmanı sahada tamamen kör etmek…

Bu harbin hedef noktasında ise elektromanyetik dalgalarla yapılan füze güdümleri, telsiz haberleşmeleri, radar sistemleri, kızılötesi algılayıcılar gibi sistemleri sıralayabiliriz.

Hal böyleyken savaşın seyrini değiştirecek olan elektronik harp sistemlerindeki yerlilik büyük önem taşıyor.

Bunun ne kadar önemli olduğunun farkında olan Türkiye ise elektronik boyutta düşmanla adeta göğüs göğüse çarpışsan ama bir namlusu bile olmayan silahı üretmek erkenden hazırlıklara başlamıştı.

ADI KORAL OLACAKTI YANİ SINIR MUHAFIZI.

Şimdi ise gelin Sahada başardıklarıyla adından oldukça fazla söz ettiren KORAL’ı yakından tanıyalım.

Koral, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından ASELSAN ve 50 yerli firma ile geliştirildi. Koral’ın tasarımı için 500 bin saatinde üzerinde çalışma yapıldı. KORAL Şubat 2016 yılında TSK’ya teslim edilmeden önce tam tamına 1000 farklı testten geçti.

KORAL, 8×8 askeri taktik araç üzerine entegre edilmiş bir adet Radar Elektronik Destek Sistemi ve dört adet Radar Elektronik Taarruz Sisteminden oluşuyor ve etkili menzili 200 km’yi  buluyor.

Koral sistemi 2 ana unsurdan oluşuyor. KORAL ED olarak adlandırılan Elektronik Destek Sistemi düşman radar yayınlarını algılayıp takip ediyor ve frekans değerini ortaya çıkarıyor.

Daha sonra ise devreye KORAL ET yani Elektronik Taarruz sistemi devreye girerek düşman radarlarının sinyallerinin bozulması için karşı yayın yapıyor.

Böylece düşman radarlarına karşı çok etkili olabiliyor.

Şunu da belirtelim KORAL ED aracı üzerinde yer alan iki anten ve operatörlerin görev yapacağı alan, nükleer, biyolojik ve kimyasal tehditlere karşı korumalı.

KORAL’ın sahada önemine vurgun yapan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Dünya üzerinde sayılı ülkenin envanterinde bulunan, çok az ülkenin geliştirebildiği bu sistemi ordumuz için milli imkanlarla geliştirmekten gurur duyuyoruz.”

Peki harp sahasında bunlar tam olarak ne işe yarıyor derseniz şimdi gelin KORAL’ın Barış Pınarı Haraktı’nda  ve idlib operasyonunda üstlendiği role bir göz atalım.

KORAL için tam bir gizli kahraman diyebiliriz.

Barış Pınarı harekatında operasyon başlamadan önce ilk olarak KORAL devreye sokulmuş ve Terör örgütlerinin tuzaklarına karşı bölgedeki tüm iletişim bir anda kesilmişti.

Bir diğer dikkat çeken operasyon İdlib'de askerlerimizin şehit edilmesinin ardından rejim hedeflerine yönelik başlatılan SİHA operasyonuydu.

Bu operasyonda Yerli SİHA’lar Rus yapımı Pantsir S-1 hava savunma sistemlerini imha edince dünya gündemi adeta sarsıldı.

Pantsir S-1’lerin imha edilmesinde Bayraktar TB’lerin başarısı olduğu kadar KORAL’ında payı büyüktü.

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından ASELSAN ve 50 yerli firma ile geliştirilen KORAL sayesinde Rus yapımı Hava savunma sistemleri dibine kadar gelen SİHA'larımızı göremedi bile. Ve sonları kaçınılmaz oldu.

Bu operasyonlar dünyada o kadar büyük yankı uyandırmıştı ki KORAL’ın yeteneklerini ispatladığı saha başarısı sonrası Bazı ABD'li uzmanlar ise "KORAL'ın kör etme yeteneği korkunç boyutlarda. Uçağın roketlerini yanlış hedeflere gönderme yeteneği de sadece KORAL'da var" demişlerdi.

Ancak günümüzde sistemler sürekli değişirken Türkiye ise bu üstün yeteneklere sahip silahını bir adım daha öteye götürüyor.

Yeni Nesil Koral tamamlandığında düşman unsurlarını algılama, karıştırma ve köreltme alanında daha üstün kabiliyetlere sahip olacak.

 

Yorumlar 3 Yorum Var
  • İsmail Berber 16.04.2021 14:32
    Harika.Emeği geçenlerin hepsinden Allah razı olsun inşaallah. Daha iyisini daha etkilisini bekliyoruz.
  • Son Nokta 16.04.2021 13:43
    Erbakan hoca bu teknoloiyi yıllar önce demişti nasip bizimmiş
  • firikoglu 16.04.2021 12:09
    Kılıçdaroğlu duymasın