Türk savunma sanayisinin ihtiyaçları için çeşitli projeler yürüten Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE), farklı tipteki insansız hava araçlarıyla (İHA) kullanılmak üzere geliştirdiği mühimmatları 15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2021) sergiledi.

TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, Yerli ve Milli SİHA'lar için geliştirilen özel mühimmatlar olan Kuzgun'lar ve yeni geliştirilen güdüm kitleri hakkında Haber7'ye özel açıklamalarda bulundu.

Okumuş "Tübitak Sage olarak İDEF’e her zaman katılıyoruz. Bu sefer fuarda ön plana çıkardığımız ürün Kuzgun Mühimmat ailesi. Çok sayıda mühimmat projesi geliştirdik. Belli bir olgunluk seviyesine ulaştık. Bir yandan da operasyon olarak İHA’ların önemi çok ortaya çıktı. Kuzgun Mühimmat ailesiyle İHA’lara mühimmat geliştirme çalışmalarına girdik. Proje iyi bir şekilde devam ediyor. Farklı modeller olacak; serbest süzülen, katı yakıtlı ve turbo jet olarak. İleriye yönelik denizden ve karadan atılan varyantları da olacak. Tamamlandığında çok etkili bir şekilde kullanılabilecek. Yurtdışına da satılabilecek potansiyeli olan bir ürün. İlk atışlarımızı 2022 yılında yapmayı planlıyoruz.  

İlk defa bu fuarda Mokaplarını gösterdiğimiz ve isimlerini de açıkladığımız güdüm kitlerimiz Gözde ve Gökçe. Gökçe güdüm kitimizin Lazer başlığı var. Yine Tübitak Sage tarafından geliştirilen delici bombamız Sarp 83T ile beraber kullanılabilecek güdüm kiti olacak. Gözde ise daha küçük ebattaki mühimmatlar için geliştirildi. Lazer aracı başlığımız var. Yeni kanat yapısı ve otopilatla hareketli hedeflere de angaje olabilecek. Gözdeyi 2021 yılı içerisinde üretime hazır hale getiriyoruz. Aselsan ile beraber çalıştığımız bir proje. Gözde’nin seri üretimini Aselsan gerçekleştirecek. Gökçe’yi de 2022 yılı içerisinde tamamlamış olacağız ve seri üretime hazır hale gelecek. " dedi.

İŞTE KUZGUN'UN ÖZELLİKLERİ

Tübitak-Sage tarafından farklı platformlarda kullanılmak üzere tasarlanan Kuzgun kara bataryalarından, gemilerden ve hava platformlarından ateşlenebilmektedir.

F-16, Milli Muharip Uçak, HÜRJET, HÜRKUŞ ve çeşitli yerli SİHA’lar kullanılacak olan KUZGUN, 100 kilogramdan düşük bir ağırlığa sahip olacak şekilde tasarlandı.

Parçacıklı, delici, termobarik ve genel maksat gibi çeşitli harp başlığı seçeneklerine sahip olacak KUZGUN’lar Lazer Arayıcı, Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı, Radar Arayıcı, gibi arayıcı başlık seçeneklerine de sahip olacak.

YERLİ SİHA’LARA GELECEĞİN MÜHİMMATI
Geleceğin mühimmatı olarak üretilen ve şuan kullanılan mevcut mühimmatların yerini alması planlanan KUZGUN ailesi, yayılı hedefler (parçacıklı harp başlığı ile personel – zırhlı unsurlar üzerinde yüksek etkinlik), sabit hava savunma unsurları (parçacıklı harp başlığı), endüstriyel tesisler (delici veya genel maksat harp başlıkları), binalar (delici harp başlığı), gömülü/korunaklı hedefler (delici harp başlığı), mağaralar (delici veya termobarik harp başlığı) ve hareketli hedefler (lazer arayıcı ve parçacıklı harp başlığı)’in tamamında seçilebilir harp başlığı ve arayıcısı ile maliyet etkin çözüm bir çözüm olarak kullanılacak.

Tübitak Sage Modüler Müşterek Mühimmat Kuzgun Özellikleri:

Aday Platformlar: MMU, F-16, HÜRJET, HHÜRKUŞ, AKINCI, AKINCI TİHA, AKSUNGUR İHA, ANKA İHA

Görev Tipi: Havadan Karaya, Havadan Denize, Karadan Karaya, Karadan Denize,

Güdüm Tipi: ANS, KKS, LAB, IIR/CCD, mmW Radar, HOJ, Veri Bağı

Ağırlık: <100 kg

Kullanılan Harp Başlığı: Modüler 25-60kg

Varyantlar: Turbojet Motorlu(TJM), Serbest Süzülen (SS), Dahili Katı Yakıtlı Roket Motorlu,

Menzil: Turbojet 135 NM (250 km) Serbest Süzülen 60NM (110 km), İHA 21.5 NM (40 km)

Kullanıldığı Hedefler: Hareketli suüstü gemi ve botlar, askeri kamplar, hareketli askeri birlikler, sığınaklar, mağaralar, sabit ve hareketli hava savunma bataryaları, hafif zırhlı araç ve konvoylar

Boy: 1.800 mm

Yorumlar 0 Yorum Var