Bolu Yedigöller Milli Parkında yapılan çalışmalarda yeni bir endemik bitki türü keşfedildi. Bartın Üniversitesinde Öğretim Üyesi Dr. Bilge Tunçkol ve ekip arkadaşları tarafından keşfedilen bitkinin oldukça sınırlı bir alanda, bazaltik ve kireçtaşı kayalık habitatlarda bulunduğu ifade edildi.

Bilim dünyasına kazandırılan bitki türü ile ilgili bilimsel yayın, dünyanın önde gelen prestijli dergilerinden olan “Phytotaxa”da yer alırken keşfedilen türün endemik bir bitki olarak koruma altına alınması için çalışma başlatıldı.

Bartın Üniversitesi Ulus Meslek Yüksekokulu Ormancılık Programı Öğretim Üyesi Dr. Bilge Tunçkol ile Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Neval Güneş Özkan, Bolu Yedigöller Milli Parkı Gurbetkayası mevkiinde “Aubrieta” türü olan yeni bir bitki keşfetti.
Dünyada ilk kez görülen bitki türü için Missouri Botanical Garden’dan Prof. Dr. Ihsan A. Al-Shehbaz ile birlikte keşfi gerçekleştiren kişilere atfen “Aubrieta necmi-aksoyi Tunçkol, N. Özkan & Al-Shehbaz” ismi verildi.

Dr. Bilge Tunçkol, Dr. Neval Güneş Özkan ve Prof. Dr. Ihsan A. Al-Shehbaz tarafından bilim dünyasına kazandırılan bitki türü ile ilgili bilimsel yayın, dünyanın önde gelen prestijli dergilerinden olan “Phytotaxa”da yer aldı.

Yorumlar 0 Yorum Var