Kazakistan'daki protesto olaylarının başlamasının ardından kamuoyu önüne çıkmayan Birinci Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in olayların ardından ilk görüntüleri ortaya çıktı. Haftalardır kameraların karşısına geçmeyen Nazarbayev, basın açıklamasında bulunarak halka hitap etti.

"HİÇ BİR YERE GİTMEDİM"

Nazarbayev, "Şu anda Kazakistan'ın başkentinde hak ettiğim istirahatte bulunuyorum. Hiçbir yere gitmedim" dedi.

Kendi görev süresinde yaptığı dönüşümlere verilen destek için vatandaşlarına teşekkür eden Nazarbayev, "Devlet Başkanı Tokayev, halkın refahının artırılmasına yönelik yeni reform programı sundu ve bu programa destek verilmeli" ifadelerini kullandı.

HÜKÜMETE DESTEK ÇAĞRISI

Tokayev'in iktidarı tümüyle elinde bulundurduğunu ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nin başkanı olduğunu kaydeden Nazarbayev, Tokayev'in yakında iktidardaki Nur Otan Partisi'nin genel başkanlığına seçileceğini söyleyerek "Bu nedenle elitler arasında herhangi bir çatışma veya cepheleşme yok. Bu konudaki söylentiler kesinlikle asılsız" diye konuştu.

NAZARBAYEV'İN KONUŞMASI

Nazarbayev, mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Bu olaylar bir kez daha, bağımsızlığın gözbebeği gibi korunması ve özellikle kırılgan bir gemi gibi el üstünde tutulması gerektiğini gösteriyor. Yaşanan trajedi hepimiz için ders oldu. Bütün bu saldırı ve cinayetleri kimin organize ettiğini bulmak önemlidir. Yapılan soruşturma bu soruya cevap verecektir.”

Basında kendisine yönelik suçlamalara da değinen Nazarbayev, "Tüm bunlara cevap olarak şunu belirtmek istiyorum. 2019’da cumhurbaşkanlığı yetkilerini Kasım Cömert Tokayev’e devrettim ve o zamandan beri emekliyim. Halen emekliyim, Kazakistan’ın başkentindeyim ve hiçbir yere gitmedim." ifadelerini kullandı.

Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in Güvenlik Konseyi Başkanı olarak iktidarın tam yetkisine sahip olduğunu ve yakında Nur Otan Partisinin Başkanlığına seçileceğini belirterek, “Bu nedenle, elit kesimler arasında herhangi bir kriz ve çatışma yoktur. Bu konudaki söylemler kesinlikle asılsızdır.” diye konuştu. ​​​​​​​

Kendisinin 30 yıl boyunca Kazakistan için yorulmadan çalıştığını kaydeden Nazarbayev, şöyle devam etti:

"Biz devlet sınırlarını güçlendirdik. İlerici reformlar gerçekleştirdik. Birlikte bağımsız bir Kazakistan kurduk. Sadece Orta Asya’da değil bölgede birçok alanda sosyal ve ekonomik kalkınmada büyük sonuçlar elde ettik. Kazakistan, dünya toplumunda tanınan ve yetkili bir devlet haline geldi."

Nazarbayev, her zaman ülkede istikrar ve huzurun olmasına öncelik verdiğini belirterek, “Bu kalıcı değerlere hepimizin sahip çıkması gerekiyor. Krizi mutlaka atlatacağız ve daha da güçleneceğiz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Tokayev’in halkın refahını iyileştirmeyi amaçlayan yeni bir reform başlattığına dikkati çeken Nazarbayev, bunun desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

Yorumlar 27 Yorum Var
  • AMASYALI 19.01.2022 08:59
    TÜRKÇE konuş nazar değer sonra
  • Murat 19.01.2022 07:06
    Bu adam esir mi düştü acaba
  • silke 19.01.2022 01:56
    rusca degil kazakca konus,
  • birisi 18.01.2022 23:00
    cevap: Rusya
  • Osmanlı 18.01.2022 22:51
    Siz ne yaparsanız yapın kendi halkına rusça seslenen adamdan adam olmaz. Hala rusya sömürüsü altında ezilip durursunuz böyle
Daha fazla yorum görüntüle