217 milyar lirasını kamu çalışanlarımızın aylıklarında yapılacak artışa harcayacağız. Yüzde 40 civarında artış yapılacak. Şimdiden bütçemize koymuş oluyoruz. 154 milyar lirasını emekli aylıklarına yapılan artışlar. Kuruluşların elektrik ve doğalgazda vatandaşa desteği var, oraya 134,5 milyar lira ilave destek koyacağız. 105 milyar lirasını üretken alanlara aktaracağız. Tarım, sanayi, karayolu ve demiryolu yatırımları gibi çok çeşitli alanlara. 103 milyar lirasını mahalli idarelere vereceğiz.

Sosyal desteklerimiz artıyor. 45 milyar lira ek ödeneklerimiz olacak. Ödeme gücü olmayanların sağlık primleri için 7,7 milyar lira. 65 yaş üstü aylığı ve engelli ve engelli yakınları için 5,8 milyar lira. Türkiye Aile Desteği Programı için 7,5 milyar lira. 

Tarıma destekler yapacağız. Mevcut bütçemizde tarıma verdiğimiz doğrudan destekler var. 25,8 milyar liraydı bu. Yıl içinde 3,2 milyar daha ilave edildi. Sulamaya 16,3 milyar lira ayırmıştık. Yine sübvansiyon ve krediler var. Ek bütçeyle 46,4 milyar lira ilave ediyoruz: Desteklere 13,4 milyar lira. Yatırımlara 8,8 milyar lira. Sübvansiyonlu desteklere 24,2 milyar lira ilave destek koyuyoruz. İkisini topladığınızda bu sene tarım desteğimiz toplam 104 milyar liraya ulaşıyor. 

FAİZ GİDERLERİNDEKİ ARTIŞ

Faiz giderlerinde 89 milyar lira artış var. Ancak bütçedeki payı düştü. Miktar olarak arttı, oransal olarak düştü. Faizin bütçedeki payında düşme oldu. Aynı şekilde bütçe açığında da düşme oldu.

(Kur korumalı mevduatın Hazine'ye olan yüküne yönelik eleştiriler) 454 milyar dolar kamu ve özel sektörün toplam borcu. Bir liralık artış 454 milyar TL yük demek. Onu kontrol edebiliyorsanız bu mekanizmayla, onun da bir bedeli var. Bunlar tercih meselesi. Birisi bir enstrümanı, başkası diğerini tercih edebilir. Her birinin yol açtığı etkiler söz konusu. 

Önemli sayıda ülkede de ek bütçeler yapıldı. Bu tür ortamlarda bu gayet doğal. Belirsizliklerin arttığı, makro gelişmelerin tahminlerin ötesine geçtiği ortamlarda revizyonların yapılması gayet normal. 

(Kur korumalı mevduat işe yaradı diyor musunuz?) Tabii ki yaradı. Reel olarak bakmamız lazım ama. 

BDDK'NIN ALDIĞI KARAR

Yorumlar 0 Yorum Var