Kısa vadede artan enerji fiyatları Rusya’yı enerji savaşlarının kazananı gibi gösterse de, AB’nin Rus doğalgaz ve petrolünden bağımsızlaşmasıyla birlikte AB’ye enerji ihracatını artırmakta olan ABD uzun vadede bu savaşların kazananı olabilir.

Rusya son bir yılda yüzde 35-40 artan petrol fiyatları ve 10 katına yükselen Avrupa gösterge doğalgaz fiyatı nedeniyle şimdiye kadar enerji cephesinde savaşın kazananı gibi duruyor. Ancak işler önce Avrupa'nın alternatif kaynaklara yönlenmesi, ardından yeşile geçiş hedefleri doğrultusunda başta Rusya menşeli olmak üzere tüm fosil kaynaklardan bağımsızlaşılmasıyla değişebilir. Ukrayna Savaşı’yla birlikte AB’yle safları sıklaştıran ve özellikle bölgeye sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatını artırmakta olan ABD, bazı uzmanlara göre tüm dünyada geçim krizlerine neden enerji savaşlarının uzun vadeli kazananı olabilir. The Economist’te 15 yıl çalışan ve 2006 yılından bu yana Financial Times’ın dış politika köşe yazarlarından biri olan Gideon Rachman, “Enerji savaşlarının gerçek kazananı ABD olabilir” başlıklı makalesinde Rusya’nın kısa vadede Batı’yı enerji pazarındaki hakimiyetiyle sıkıştırabileceğini ancak bir enerji süpergücü olarak konumunun uzun vadede ciddi şekilde zayıflayacağını söylüyor.

Yorumlar 2 Yorum Var
  • terim 15.08.2022 15:31
    Tabii Ab çökmezse satar çökerse para alamadığı yere Abd ne satacak çok merak konusu.
  • demirci 15.08.2022 14:40
    bu gayet normal. amerika kurulduğu günden bu tarafa bu sistemde kazanıyor. bu gün niçin ukraynayı bu kadar destekliyor zannediyorsunuz. şuan çin ve tayvanın arasında savaş çıkması için herşeyi yapan kim sizce? oradan da çıkarı olmasa bu kadar uğraşırmı. suriyede ırakta libyada tankerlerle petrol, uçaklarla altın vb sayabileceğimiz hammadde çalan kim?