İran'ın Türklerin yaşadığı bölgelere baskıyı artırması ve Azerbaycan aleyhine faaliyetler yürütmesine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dün sert tepki göstermesi sonrası Bakü TV'den İran tarafını kızdıracak ifadeler kullanıldı.

Azerbaycan'da faaliyet gösteren Bakü TV'de haber spikeri Tebriz şiirini okuyarak "Geri dönmez daha ok. çıkmışsa yayından. Bu taraf birleşmek ister, Araz'ın o tayı ile. Ruhuna sarıl Tebriz balası, can verdiğin o toprak bir gün Türk'ün olası, andımız vatandı, yurdumuz Turan olsun." ifadelerini kullandı.

ALİYEV İRAN'A 40 MİLYON AZERBAYCANLI UYARISI YAPMIŞTI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi ülkelerin dışında yaşayan Türk soyluların hak, güvenlik ve milli kimliklerinin korunması, asimile olmamaları gibi konulara artık teşkilat bünyesinde önem verilmesinin zamanının geldiğini söyledi.

Aliyev, "Azerbaycan, yurt dışında yaşayan Azerbaycanlıların hak ve özgürlüklerinin, güvenliklerinin sağlanmasına özel önem vermektedir." diyerek İran'a açık mesaj verdi.​

Aliyev, "Biz, kaderin hükmüyle Azerbaycan'dan ayrı düşen soydaşlarımızın dilimizi, kültürümüzü, geleneklerimizi korumaları, tarihi vatanlarıyla bağlarını hiçbir zaman koparmamaları için çabalarımızı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Aliyev, Türk dünyasının 200 milyondan fazla insanın yaşadığı geniş coğrafyayı kapsadığını, büyük ekonomik potansiyele, enerji kaynaklarına, ulaşım hatlarına ve çağdaş askeri olanaklara sahip olduğunu vurguladı.

Türk dünyasının büyük bir aile olduğuna işaret eden Aliyev, "Birbirimizin ulusal çıkarları göz önünde bulundurularak bundan sonra da karşılıklı destek ve dayanışma sergilemeliyiz." açıklamasında bulundu.

Aliyev, "Siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, ulaştırma, enerji, dijital transformasyon, tarım ve turizm alanlarının yanı sıra güvenlik, savunma ve savunma sanayi gibi alanlarda da iş birliğimizi etkinleştirmeliyiz." diye konuştu.

Aliyev, Türk dünyasının sadece bağımsız Türk devletlerinden oluşmadığının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Türk dünyasının coğrafi sınırları daha geniştir. TDT üyesi ülkelerin dışında yaşayan soydaşlarımızın hak, güvenlik ve milli kimliklerinin korunması, asimile olmamaları gibi konularına artık teşkilatımız bünyesinde her zaman önem verilmesinin zamanının geldiğini düşünüyorum."

Aliyev, "Genç neslin yaşadıkları ülkelerde kendi ana dillerinde eğitim alma olanakları olmalıdır. Maalesef Azerbaycan sınırları dışında yaşayan 40 milyon Azerbaycanlının büyük çoğunluğu bu olanaklardan yoksundur." dedi.

Yorumlar 92 Yorum Var
  • Emran ahmadi 31.03.2023 21:46
    Canım, canım. Ruhum, ciyerim Eşgim,vigarı Geyretli, gehramanlı Asil soylu Türkün özü Azerbaycanın şahı Hem guzeyin Hem güneyin ilham beyim. Ilgi gönderen Guzey azarbaycan heris rayonu zarneg şehri Emran ahmadi zarnagli
  • Bozkurt 13.11.2022 11:01
    Büyük Azerbaycan biran önce faaliyete geçirilip kurulmalı gardaslarimizi o İran acemlerinden kurtarilmali
  • Osman Berk 13.11.2022 10:47
    İran; Tebriz ve civarını Azerbaycan 'a teslim et.
  • TÜRKÜRT 13.11.2022 10:30
    Iran ayagini denk almali
  • italyan 13.11.2022 10:07
    can azerbaycanın da bir tayyip erdoğanı var artık .teşekkürler aliyet başkan.TURAN birliğinin allahtan başka korkusu olmadığı belirttiniz.
Daha fazla yorum görüntüle