Borsa İstanbul’da toparlanma eğiliminin başladığını belirten Marbaş Menkul Değerler Uzmanı Ekonomist Aziz Kaçmaz, yılın son çeyreğinde borsaya 3 milyar dolar civarında para girişi olacağını söyledi.

Marbaş Menkul Değerler Uzmanı Ekonomist Aziz Kaçmaz, piyasalar ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin Haber7’ye özel açıklamalarda bulundu. 

Ekonomist Aziz Kaçmaz, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: 

PİYASALARDA SON DURUM NEDİR?

"Yaklaşık 5 gündür endeksimiz 10 binin üzerinde atıp kalıcı olamadı. Şimdi orda kritik rakamımız 10 bin 10 bin 50 bölgesi 55 günlük hareketli ortalamamız. Ne yazıkki 5 gündür burayı test ediyoruz ama bir türlü kıramıyoruz. Önceki gün sayın bakanın borsada vergi gündemimizden düştü haberiyle kırdık aslında ama ne yazıkki kalıcı olamadık ordan satış yedi piyasa ve bu baskı devam ediyor aşağı da 9 bin 770’ler 144 günlük ortalamamız burası şimdi yakın desteğimiz burası da tutucu olamazsa 9 bin 500-600 bandına kadar geri çekilmeler olabilir oraya dikkat edin. Rahatlama için bize kesinlikle 10 bin 50 üzeri kapanış lazım burayı halledebilirsek akabinde 10 bin 200 son 2 aydır geçemediğimiz eşik burası açılırsa o kara pazartesi günü düştüğümüz bölgeyi kapatabiliriz. Kabaca 10 bin 400’ler diye düşünüyorum. Tabi son dönemde özellikle küresel  taraf pozitif seyre devam ediyor. Özellikle işte FED’den gelen faiz indirimleri akabinde Çin’den gelen geliştirici hamleler biraz küresel tarafta canlılık yarattı ama biz ne yazıkki eşlik edemedik. Bizdeki temel sıkıntı tabi ki ekonomik aktivitenin yavaşlıyor olması bilançoların çok iyi gelmiyor olması bu alanda baskı yaratıyor ama yılın geri kalanında son çeyrekte özellilkle faiz indirimi beklentileriyle birlikte bir miktar toparlanma görebiliriz. Çünkü son bir buçuk 2 yıldır 2-3 milyar dolarlık yabancı parası var döngüsel olarak piyasaya girip çıkan. Mayıs’tan beri biz o paranın çıktığını gördük. Son çeyrekte biz o paranın borsaya geri döneceğini düşünüyoruz. Burdaki temel parametre yine faiz indirimleri olacaktır. Bunun etkisiyle yıl sonu için 12 bin 500 hedefimizi muhafaza ediyoruz."

YIL SONUNA DOĞRU FAİZ İNDİRİMLERİNDE NASIL BİR SEYİR BEKLİYORSUNUZ?

"Şimdi bizim beklentimiz Kasım ve Aralık olmak üzere 2 adet 250’şer baz puan indirim yönünde ve yılı 45 ile kapatması yönünde. Tabi burasının gerçekleşmesi için Eylül ve Ekim ayı enflasyon verilerinin burayı destekliyor olması gerekir. Kabaca Eylül ayı enflasyon beklentisi 2.20’lerde yani 2-2.5 aralığında diyelim piyasa beklentisi bu yönde. Eğer ki biz böyle 2’nin de altında enflasyonlar alabilirsek faiz indirimler kaçınılmaz gibi görünüyor. Zaten Eylül ayı ile birlikte muhtemelen yıllık bazda 48’e gelecek enflasyon genel piyasa beklentisi bu yönde yani biz uzun zaman sonra ilk kez gerçekleşmiş enflasyon üzerinden aslında reel getiriye dönmüş olucağız. Beklenene göre zaten reele geçmiştik ama gerçekleşene göre bir türlü geçememiştik yıllık bazda onu Eylül ayında sağlamış olacağız gibi görünüyor. Dediğim gibi bu faiz indirimleri raporlara da baktığınızda kimi raporlar yılın ilk çeyreği Ocak ayında başlayacağına dair hem yurt içi hem yurt dışı kimisi Kasım yada Aralık’ta olacağı şeklinde burayı enflasyon verisi destekleyecek veya desteklemeyecek o bize ışık tutacak. O yüzden Eylül ve Ekim enflasyonu bu anlamda çok önemli bizim beklentimiz Kasım ve Aralık ayında 250’şer baz puan gibi görünüyor." 

PARASAL SIKILAŞMA NE ZAMANA KADAR DEVAM EDECEK?

"Biz faiz indirimlerine başlayacak olsakta sıkı para politikası devam edecek. Bunu yatırımcı unutmayacak. Çünkü bunu Merkez Bankası Başkanı da söyledi. Faizler inse bile sıkı politika devam edecek. Yani reel getiri sunma noktasında mevduat kısmında faiz kısmında biz uzunca bir süre belki 2025’in sonuna kadar bunun gerçekleştiğini göreceğiz. Muhtemelen biz reel faiz vermeye devam edeceğiz bunu göz ardı etmeyelim. Tabi ki son dönemde bu Kasım ayında beklentilerin kuvvetlenmesiyle birlikte piyasalarda yavaş yavaş gevşemeler görüyoruz. Son dönemde zaten bir likide fazlası da oluştu özellikle son bir haftadır. Dünkü son rakamımız 406 milyar TL. TL referans oranı yine 53’lerden 47’lere kadar da gevşediğini gördük. Ama bu alana Merkez Bankası muhtemelen depo alımlarıyla müdahale edecektir. Buranın çok çabuk gevşemesini istemeyecektir Merkez Bankası onu da göz ardı etmeyelim. Ama faiz indirim döngüsü Amerika’da da başladı, Avrupa’da da başladı, bizde de muhtemelen Kasım’da da olmasa Ocak’ta muhakkak ki başlayacak ama sıkı duruş hep devam edecek onu göz ardı etmeyelim. Yani birden gevşek para politikasına geçip piyasalara para sunulmayacak. Böyle çok coşkulu piyasalar beklememek gerekir. Bunu göz ardı etmeyelim ama artık yavaş yavaş zirveler görüldü zirvelerden aşağı doğru ufak ufak inmeye başlayacağız muhtemelen. Biz aslında çoğu alanda zirveyi son 2 ay önce görmüştük zaten buranın üzerine çok çıkamıyoruz çıkmayacaktır da. Bundan sonra artık hikaye biraz daha faiz kanadı için aşağı yönlü evrilecektir diye tahmin ediyorum."

Yorumlar 2 Yorum Var
  • Yatırımcı 27.09.2024 17:45
    Bankof amerikanın oyuncagı Türk borsası aldıgında çıkar sattıgında düşer arada küçük yatırımcı ezilir.Sakın borsa hapisanesine düşmeyin hissenin fiyatını bi bakmışsınız bi anda düşürür bideha hapsederler sizi zararına satamaz çıkamazsınız.
  • Yatırımcı 27.09.2024 14:56
    Çogu Millet borsada %50 ye yakın zarar etti kim şimşek karahanlı ve tayyibi adam yerine koyup borsaya girer.En ufak bi tıkırdıda her gün düşen borsa bizim borsamız.Dün bugün hergün düşüyo.
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek