Yunus Emre Enstitüsü Kültürel Diplomasi Akademisi ana koordinatörlüğünde dünyanın önde gelen üniversitelerinden akademisyen ve saygın alan uzmanlarının katılımları ile  “Çatışan Toplumları Bir Araya Getirmede Kamu Diplomasisinin Rolü” konulu uluslararası konferansa katılan Columbia Üniversitesinden Gazeteci ve Siyaset Bilimci Brigitte Nacos, Ülke Tv'e konuştu.

Amerika ve Türkiye arasındaki vize krizine değindi

Vize sorunu Amerika tarafından başlatıldı. Amerika, Türkiye'ye vize vermeyi kesti. Umulmadık bir şekilde Türkiye'den vize misillemesi geldi. Amerikalılara vize vermeyi kesti. Ben gerçekten şanslıydım, çünkü Türkiye'ye gelmeden Ekim ayın 9'dan önce vizemi almıştım ve bu sayede Türkiye'ye geldim. Şimdi şöyle düşünün bir çok bilim insanı var, bir çok profösör var, birçok iş adamı var ve politikayla hiç işleri olmayan insanlar var, bunlar sorun yaşıyorlar, bunların gidip gelmeleri gerekir. İnsanları bir araya getirmek durumundayız, eğer insanlara vize vermezseniz bu insanlar nasıl bir araya gelecekler, bu insanlar ziyarette bulunamazlar, konuşamazlar ve problemlerin çözüm sürecine katkıda bulunamazlar, bu şekilde barışçıl bir dünyada yaşayamayız.

Dr.Nacos, Türkiye'nin Ortadoğudaki rolüne de değindi.

Türkiye'nin ortadoğudaki rolünu soracak olursanız, Türkiye, ortadoğuda arabulucu, Avrupa, Ortadoğu ve Asya  arasında bir köprü, gerçekten bir köprü. Siyasi anlamda çok zor bir görevi var, Türkiye kendi içinde ve dışında bir çok problemlerle karşı karşıya, bu konuya girmeyeceğim. Çünkü bunu uzun uzun anlatmak gerekir, bu sorunları sonsuza kadar konuşabiliriz. Ama yinede burada gerilimler var, eğer Türkiye'nin uluslararası ilişkilerine bakarsak, ilişkileri herzaman güçlü, ve sürekli kılmak, uluslararası küresel barışı sağlamak konusunda oldukça önemli bir rolü var. Eğer mevcut gerilim kendisini vize sorunu vermek gibi bir neden ortaya çıkıyorsa bu ilişkilerin donması anlamına gelir. Biz oturmalıyız, konuşmalıyız, ve sorunları çözmeliyiz ve bu sorunların ötesindeki sorunları çözmeliyiz.


Kanal 7 Dış Haber Muhabiri/ İsmail Sinbarigov

Yorumlar 0 Yorum Var