Asrın Projesi olarak nitelendirilen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu (BTK) hattının ilk yolcuları 4 ülkenin bakanları oldu.

Bakan Arslan, Azerbaycan, Gürcistan ve Kazakistan yetkilileriyle, büyük kısmı tamamlanan BTK demiryolunu kullanarak Kars'tan Gürcistan'a seyahat edip, proje kapsamında ilk yolcu taşımacılığını gerçekleştirdi. Yol boyunca sınır köylerindeki çok sayıda kişi, cep telefonuyla hatta ilk kez yolcu taşımacılığı yapan treni görüntüledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Azerbaycan Demiryolları İdaresi Başkanı Cavid Gurbanov, Gürcistan Demiryolları Başkanı Mamuka Bakhtadze, Kazakistan Demiryolları Başkanı Kanat Alpispayev ile  birlikte seyir halindeki trende gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nde sona yaklaştığını dile getiren Bakan Arslan, “Zor bir güzergahta çalışıyoruz. 3 ülkenin birlikte çalıştığı bir proje bu ve memnuniyetle artık ifade ediyoruz ki, bugün sizlerle birlikte ilk yolculu seyahati yapıyoruz. Daha önce yükler taşındı ama ilk defa yolculu seyahati yapıyoruz. Sabah Azerbaycan Demiryolları Bakanımız Cavid Qurbanov bir ifade kullandı; 'bugün bir tarih yazılıyor' dedi. Çok güzel bir tespit. Sizlerle birlikte bir tarihe şahitlik ediyoruz. İnşallah kısa süre içerisinde ki, bugün Ahılkelek'e kadar gitmiş olacağız. İnşallah kısa süre içerisinde gerek Türkiye tarafındaki çalışmalar, gerek Gürcistan tarafındaki çalışmalar 3 ülkenin işbirliği ile inşallah bitmiş olacak ve biz bu hattı özellikle yük taşımacılığı hizmetine sunmuş olacağız” dedi.

Bakan Ahmet Arslan, “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi Türkiye tarafında Kars’a hizmet edecek, Gürcistan tarafında Ahılkelek’e, Tbilise hizmet edecek. Azerbaycan’da Bakü’ye hizmet edecek gibi gözüküyor. Ama bu proje 3 ülkenin ortak, Dünya’nın hizmetine sunulduğu bir projedir. Ve bu proje emin olunuz ki, en az bizim kadar Kazakistan’ı ilgilendiriyor. En az bizim kadar Çin’i ilgilendiriyor. Türkmenistan’ı ilgilendiriyor. Ve Avrupa’nın tamamını ilgilendiriyor. Çünkü başka koridorları düşündüğünüzde çok daha kjısa sürede, çok daha düşük maliyetlerde, yük hareketini sağlayan bir projeyi yapmış oluyoruz. Böylece memnuniyetimiz o ki, Asya ile Avrupa arasında orda koridorun tamamlayıcısı olan, Marmaray’ı çok daha anlamlı hale getirecek olan demir İpek Yolu Projesi’ni inşallah hizmete sokmanın arifesindeyiz. Tekrar memnuniyetim o ki, biz bu coğrafyada ki kardeşliği pekiştirecek, kültürel birlikteliği artıracak, ticareti büyütecek, bir projenin bitme aşamasına gelmiş olmasının tanıklığını yaşıyoruz” diye konuştu.

Bakan Arslan’ın ardından Azerbaycan Demiryolları Başkanı Cavid Qurbanov, Gürcistan Demiryolları Başkanı Mamuka Bakhtadze ve Kazakistan Demiryolları Başkanı Kanat Alpispayev de projenin önemine verdikleri değerleri ve projenin bölge için ne kadar önemli olduklarını dile getirdiler.

Yorumlar 0 Yorum Var
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek