Erzurum'da ileri derecede Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastalığı nedeniyle 10 yıl boyunca yaşamının her anını oksijen cihazına bağlı sürdüren İlhami Çiftçi, KOAH hastalığı için geliştirilen ve 7,5 dakikada gerçekleştirilen "endobronşiyal valf" uygulamasıyla oksijen cihazından kurtuldu.

Uzun yıllar sigara tüketimine bağlı akciğerlerinin yüzde 65 fonksiyonunu kaybeden ve buna bağlı ileri derecede KOAH hastalığı sebebiyle 10 yıl boyunca hayatının her anını oksijen cihazına bağlı sürdüren 54 yaşındaki İbrahim Çiftçi, yeme, içme, uyuma ve bir yere gitmenin yanı sıra lavabo ihtiyaçlarını dahi ailesinin yardımıyla ve sürekli solunum cihazına bağlı halde sürdürdü. Çiftçi, bir süre önce muayene için Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) Göğüs Hastalıkları Hastanesine başvurdu. Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Buğra Kerget'in akciğere kamerayla girip hasarlı alanların söndürüldüğü "endobronşiyal valf" uygulamayla oksijen cihazı olmadan rahat nefes alarak yaşamını sürdürebileceğini söylemesiyle umutlanan Çiftçi, tedavi sürecini kabul etti.

Kerget tarafından gerçekleştirilen ve 7,5 dakika süren işlemle akciğerlerindeki hasarlı bölge söndürülüp tedavi olan Çiftçi, yöntem ile rahat nefes almanın ve oksijen cihazı olmadan hayatını sürdürmenin mutluluğunu yaşıyor. Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rahatsızlığı nedeniyle çalışamadığını ve malulen emekli olduğunu söyleyerek, "Şu an oksijen cihazsız hayatım var. Ameliyattan çıktım, çok iyiyim. Nefes almam düzeldi, artık tek başıma yürüyor ve bütün ihtiyaçlarımı karşılıyorum." dedi. İlhami Çiftçi'nin eşi Nebahat Çiftçi, "İlhami masaya oturup ekmek yiyemez ve oksijen cihazı olmadan tek başına bir yere yürüyemezdi. 10 yıl çok sıkıntı çektik, eşim artık oksijen cihazı olmadan yürüyor ve rahatça nefes alıyor." ifadesini kullandı.

"Hastamız artık oksijen cihazı omadan hayatına devam edecek"

Doktor Buğra Kerget de tesadüfen karşılaştığı Çiftçi'ye ilk muayene sonrası ağır KOAH tanısı koyduğunu anlatarak, şunları kaydetti: "Hastamıza ileri derecede KOAH hastalarına uyguladığımız endobronşiyal valf uygulaması hakkında bilgi verdik. Bu işlemi yapmak için bazı testlerimiz vardı, onları yaptıktan sonra hastamızda ciddi endikasyonlar tespit ettik. İşlemi uygulamamız 7,5 dakika sürdü ve hasta olayın bitip bitmediğini bile anlamadı. Operasyon sonrası hastamız artık oksijen cihazı olmadan hayatına devam edecek." Kerget, operasyon sonrası hastaları 24 saat gözledikten sonra taburcu ettiklerini söyledi.

Yorumlar 84 Yorum Var
  • Mekkiye 03.02.2024 16:34
    Annem KOAH hastası yeriniz nerde
  • Emriye karabulut 02.01.2022 19:12
    Bana Almanyada taktılar bende çok ağır koah hastasıyım burda lungen ventil diye geçıyor ama bir müddet sonra oynuyo yerinden devamlı hastaneye yatış yapıyorum ikinci kez takıldı birinci taktıkları ikisene gitti acaba türkiyede farklımı
  • İbrahim yigit 29.10.2021 22:02
    Süreya paşa hastanesi istanbul Maltepe balon tedavisi duyan duymayanlara bildirsin
  • Cihan 15.05.2021 14:39
    Arkadaşlar çok iyi düşünün yapın bu valf uygulamasını benim babam gayet iyiyken bu cihazı Dicle üniversitesi nde taktiktan sonra babam hiç oksijen cihazi kullanmazken bu cihazdan sonra banyo dahil oksijen cihazından bir an ayrılmadı. Son iki buçuk senesi her gece acilde geçirdik ve 10 gün hastane yarışı 20 gün evde ama nasıl evde her gece acil... Bence bu konuda iyi düşünün sonra karar verin... Ben bizzat yaşadım bu olayı Allah kimseye yaşatmasın...
  • hatice 01.04.2021 14:58
    bende koğa hastasıydı size nasıl ulaşabilirim
Daha fazla yorum görüntüle