Trabzon’a özgü ırk olan nesli tükenme tehlikesi altındaki ‘Zerdava’ köpeği için harekete geçildi.

Trabzon’a özgü ırk olan, zeki ve cesur özellikleriyle ön plana çıkan ‘Zerdava’ köpeğinin nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Soyu 1200-1300’lü yıllara dayanan ‘Zerdava’ için Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu harekete geçti.

Federasyon üyeleri Trabzon’a gelerek köpekleri kayıt altına almaya başladı. Bu kapsamda Uluslararası Kinoloji Federasyonu (FCI) Irk Standartları Komitesi Üyesi ve FCI Tüm Irk Grupları Uluslararası Hakemi Petru Muntean da Romanya’dan Trabzon’a gelerek Zerdava ırkını inceledi. Deri altlarına çip takılan ve şeceresi belirlenen ‘Zerdava’ köpeğinin Trabzon’a özgü bir ırk olduğu belirlenmeye çalışıldı. 

Zerdeva köpeği ve yapılan çalışmalar ile ilgili ilgili bilgiler veren Trabzon Zerdava Köpeği Derneği Başkanı Serdar Ergün, 20 yıldır Zerdava köpeğini beslediğini hatırlattı. Ergün “Bu köpeği beslemek bana babam ve dedemden miras kaldı. 2013 yılında bir dernek kurduk. Irkı yaşatabilmek aynı zamanda kayıt altına alarak Türkiye adına tescil sağlayabiliyoruz. Saha çalışması yaptık. Geçen sene bir etkinlik düzenlemiştik o etkinliğe katılmayan köpeklere cip takıyoruz. Hayvanları çipleyerek kayıt altına alıyoruz. Bir veri bankası oluşturuyoruz” dedi.

Zerdava’nın hırçın ve asabi bir hayvan olduğunu dile getiren Ergün, “Genellikle domuz avcılığında kullanılıyor. 5 yıldır Türkiye’nin dört bir tarafına Zerdava gönderiyoruz. Aynı zamanda Trabzon’da olan zerdevaları kayıt altına aldık. Sahiplerine bilinçli bir şekilde işi anlatarak farklı eşleşmeler yapmamalarını, hayvanlara sahip çıkmalarını ve yurtdışına satmamalarını talep ediyoruz. Yol kat ettik inşallah Zerdeva hak ettiği yeri alacaktır” şeklinde konuştu. 

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Dede 29.10.2018 14:19
    Türkiye belgeleri alıp kangal köpeği gibi belge alsin teçillensin açil