Doğal güzellikleri sayesinde her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Doğu Karadeniz'in ve Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Uzungöl, doğal kaynak sularıyla da dikkat çekiyor.

Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı, adını Uzungöl'den alan mahallenin de bulunduğu bölgede bir çok noktada doğal kaynak suyu bulunuyor. Bunlardan biri de aynı mevkideki Taşkıran Mahallesi'nin bin 570 rakımlı Süren kayalıklarının olduğu bölgede granit ana kayadan çıkan doğal kaynak suyu.

Buradan çıkan doğal kaynak suyu, yamaçlardan döşenen yaklaşık 6,5 kilometrelik polietilen boru hattı ile Taşkıran Mahallesi'ne bağlı Kendirli Küme Evleri mevkisindeki Bulak Su Meşrubat Anonim Şirketi'ne ait Bulak Doğal Kaynak Suyu Tesislerine ulaştırılıyor.

Şirket tarafından ilgili kuruluşlara yaptırılan araştırmalarda, bu doğal kaynak suyun pH derecesinin yani suyun vücut için değerliliğini belirleyen etmenlerden olan pH'ının 8,41 olduğu tespit edildi.

- "50 milyon liralık yatırım yapıldı"

Bulak Su Genel Müdürü Refik Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce farklı bir isim altında faaliyet gösteren tesisin, yaklaşık 1,5 yıl önce Bulak Şirketler Grubu tarafından satın alındığını söyledi.

Albayrak, atıl durumdaki tesisin yeniden aktif hale getirilmesi amacıyla 30 milyon lirası makine ekipmanına olmak üzere yaklaşık 50 milyon liralık yatırım yapıldığını belirtti.

Tesisin yeniden faaliyete geçirilmesinin hem bölge hem de ülke ekonomisi için önemli olduğunu vurgulayan Albayrak, yöre insanının istihdamına sağlanacak katkıya dikkati çekti.

Albayrak, tesisin yeniden faaliyete geçirilmesi noktasında atılan adımı suyun kalitesi açısından gelecekte Türkiye'yi ve bütün dünyayı mutlu edecek bir adım olarak değerlendirdiklerini dile getirdi.

Uzungöl'ün bütün dünyanın tanıdığı, Türkiye'nin ve Trabzon'un incisi turizm merkezi olduğunun altını çizen Albayrak, "Bu bölge, doğal su kaynakları açısından da çok zengin bir bölge. Üzerinde yatırım yapılan kaynak suyu ise düşük sodyum değerine sahip hatta sodyum diyetine de uygun bir su. Suyumuz yüksek kalsiyum ve magnezyum değerlerine sahip, en önemlisi de yüksek pH değeri ile kesinlikle dünyanın sayılı kalitedeki sularından biri. Kısa sürede bunu bütün dünya bilecek. Biz bu noktada ciddi yatırımlar yapıyoruz." dedi.

Albayrak, Bulak doğal kaynak suyunun Uzungöl'ün zirvesinden Trabzon'a, Türkiye'ye ve dünyaya mal olacağını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"pH değerini neden bu kadar önemsiyoruz? Çünkü vücudumuz için yararlı olan mineral değerler açısından önemli. pH'ı yüksek alkali suların önemi çok büyük. Bu durum, uzmanlar tarafından yapılan çalışmalarla kanıtlanmış. Dolayısıyla özellikle 7 ila 8,50 arasında pH değeri olan suların insan vücudunda olması gereken zengin mineralleri taşıması açısından çok kıymetli olduğu belirtiliyor. Suyumuzun 8,41 pH'a sahip olması Avrupa'da çok ilgi çekti. İnşallah bu suyu, Bulak Su Meşrubat Sanayi AŞ kanalı ile Bulak Grup Yönetim Kurulu Başkanı Turan Bulak imzasıyla bütün dünyaya ulaştıracağız. Türkiye'de pH değeri 8,41 olan çok nadir, bir ya da iki suyun varlığını biliyoruz. Çok bilinen, marka dediğimiz suların bile böyle bir değeri yok."

Tesiste dünya su sektöründeki en büyük firmaların kullandığı makinelerin tercih edildiğini anlatan Albayrak, "30 milyon lirası ekipman olmak üzere 50 milyon liralık yatırım yapıldı. Satın aldığımız yeni makinelerin kısa sürede kurulumları tamamlanacak ve hizmete sunulacak. Nisan ayı itibariyle tam kapasite çalışacak bir işletme haline geleceğiz. Mevcut durumda saatte 10 bin kapasite ile çalışan tesisimiz, nisan itibariyle saatte 50 bin adet 0,5 litre su şişeleyen işletme haline gelecek." diye konuştu.

- "Romanya'da 700 markete su vereceğiz"

Albayrak, şu an için 25 kişinin istihdam edildiği tesisten günde yaklaşık 30 tır suyun Türkiye pazarına sevk edileceğini dile getirerek, Türkiye'de bayilik noktasında çok ciddi talepler olduğunu söyledi.

Dış pazara açılım noktasında da çalışmaların devam ettiğini aktaran Albayrak, şöyle devam etti:

"Avrupa'da, Almanya'da çalışmalarımız sürüyor. Romanya'da 700 markete su vereceğiz, ön anlaşma sağlandı. Dubai'den, Suudi Arabistan'dan talepler var. Bunlar şu anda değerlendirme aşamasında. Uluslararası standartları içeren kalite belgelerimizi aldıktan sonra anlaşmalarımızı yapacağız. Bu belgelere ilişkin çalışmalarımız devam ediyor, ilgili kuruluşlar da işletmemizde çalışmalarını yapıyor. Çalışmalar bittikten sonra ihracat boyutunda da ciddi anlaşmalar sağlanacak."

Albayrak, ürün yelpazelerinin 19 litre polikarbon damacana, 10-5-1,5-1 ve 0,5 litrelik pet şişe ile 0,3 litrelik bardak sudan oluştuğunu ifade ederek, ürün sevkiyatının da aynı grup bünyesinde kurulan lojistik şirketi tarafından sağlandığını vurguladı.

Bulak suyun Uzungöl'ün zirvesinden bin 570 rakımda doğal kaynak suyu olarak granit kayaların içinden çıktığını anımsatan Albayrak, etrafında hiçbir yerleşim yeri bulunmadığını, bu nedenle de hiçbir şekilde kirlenme riski olmadığını belirtti.

Albayrak, suyun pırıl pırıl aktığını dile getirerek, "Kaynağın çıktığı nokta hayranlık bırakacak şekilde, kayanın içinden öyle fışkırışı var ki o nedenle ben dünya harikası diyorum. Kaynaktan saniyede 19 litre su akıyor, bu çok büyük bir rakam. Bu zenginlikte, 19 litre doğal kaynak suyunun bir noktadan çıkması benim bugüne kadar duyduğum birşey değil. Su işletmelerinde bu kadar zengin kaynak suyu yok." dedi.

Yorumlar 0 Yorum Var