Deveci Tech kurucusu genç girişimci Kerem Deveci tarafından geliştirilen, metrobüslerin geçiş esnasında oluşturduğu rüzgârı enerjiye çeviren sistem, dünyanın birçok belediyesinden ve ülkesinden yoğun ilgi görüyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) destekleriyle 2017 yılında hayata geçirilen ENLIL Projesi çerçevesinde, metrobüs hattı üzerine kurulan dikey rüzgâr türbinleri ile enerji üretimi yapılıyor. 

İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün izniyle İstanbul’da Topkapı durağında saha testleri yapılan projede, saatte ortalama 1 kilovat enerji depolanıyor.

Metrobüs yollarına yerleştirilen türbinlerin üzerine konulan solar panel aracılığıyla güneş enerjisinden de faydalanılan projede, hava sıcaklığı, nem, rüzgâr, karbondioksit değerleri ve olası deprem şiddeti de ölçülebiliyor.

Söz konusu proje, sosyal medyada yoğun ilgi görmesinin ardından dünyanın birçok ülkesinde yakından takip edilir hale geldi.

ABD, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerin girişimcilik programlarından davet alan proje, dünyanın birçok ülkesindeki belediyeler tarafında da ilgi görüyor. Son olarak Norveç'te düzenlenen bir yarışmada Türk girişimcinin yenilenebilir enerji projesi birincilikle ödüllendirildi.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • koray derik 11.07.2019 20:14
    acaba metrolara ve marmaray'a da uygulanabilir mi ?
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek