Son yıllarda aşı karşıtlığı tüm dünyada yükseliyor. Türkiye'de de konu gündemde. Aşı ile ilgili birbirinden farklı görüşler yer alırken Haber7 uzmanlara sordu.

Prof. Dr. Haydar Sur, Alüminyum içerdiği iddia edilen aşılardaki alüminyum miktarının sağlığa zararı olup olmağı konusunda: “6.aya geldiğinde bebek, anne sütünden emdiği şekliyle vücudunda 10 miligram alüminyum birikmiş oluyor.Toplam 10 mligram alüminyuma maruz kalmış oluyor. Aşılarla hayatı boyunca maruz kaldığı alüminyum miktraı 4 miligramdır. Bebek zaten o alüminyumu büyüyünce köfteden de yediğinde, bebekken annesinin sütünden aldığından daha fazlasını alıyor. Bir tehlike dozuna ulaşmadığımız sürece, bu hayatın bir parçası…Yediğimiz her besin, içtiğimiz su da dahil fazla miktara ulaştığı zaman bizi zehirler. ‘Hayat Miktarın Dengesi Üzerinde Dönüyor.’ Yani ortada tehlikeli bir durum yoktur. Eğer öyle olmuş olsaydı dünyada milyonlarca ama milyonlarca bebek her yıl aşılanırken ortalık sakatlardan, ölmüş çocuklardan ve bebeklerden geçilmez olurdu. “ dedi.

“ÇOCUKLARIMIZA DÜNYANIN EN KAPSAMLI AŞI PROGRAMINI UYGULUYORUZ”

İstanbul İl Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Esra Şahin, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün aşılama çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Dr. Esra Şahin: “Çocuklarımıza 13 farklı hastalığa karşı dünyanın en kapsamlı aşı takvimini uyguluyoruz.  Aşılama, koruyucu sağlık hizmetlerinin temelini oluşturmasının yanı sıra hastalıklarda, öldürücü veya sakat bırakıcı önemli hastalıklara karşı çok ufak işlemlerle bu koruyuculuğu sağlamış oluyoruz. O yüzden de aşılama üzerinde önemle duruyoruz” dedi.

“ÇOCUKLARDA %97 ÜZERİ AŞILAMA HEDEFLENİYOR”

Genişletilmiş Bağışıklama Programı genelgesi uyarınca çocuklarda % 97’nin üzerinde aşılama oranına sahip olmanın hedefleri arasında bulunduğunu belirten Dr. Esra Şahin, bu oranın da tutturulduğunu belirtti.

Şahin: “Genişletilmiş Bağışıklama Programı genelgemiz var. Bu genelgeye uygun olarak da hedeflerimiz var. Çocuklarda % 97’nin üzerinde aşılama oranına sahip olmak, % 90 tam aşılı hale getirmek, % 95’in üzerinde okul çağı çocuklarını aşılama hedeflerine ulaşmak, bunun dışında sadece çocuklarla değil, gebelerde aşılama programımız var. Difteri ve tetanoz aşılaması yapıyoruz. Bu hem bebek hem de anne için önemli çünkü anneden geçen antikorlarla çocukta da bağışıklamayı sağlamış oluyoruz. 65 yaş üstü bireylerde yaşlı sağlığına uygun olarak aşılama yapıyoruz. Bununla birlikte toplumsal bağışıklık için önemli olan sağlık çalışanları gibi birçok meslek gruplarına aşılama hizmeti veriyoruz. Hac ve umre ziyaretleri öncesinde de aşılama hizmetlerimiz mevcut. Bunları da yine sağlık merkezlerimizde yapıyoruz. Bu hizmetleri şu anda binin üzerinde aile sağlığı merkezlerinde, yaklaşık 4 bin 500 aile hekimi ile yapıyoruz. Bunu dışında özel ya da kamu tüm sağlık kurum kuruluşlarında yapıyoruz. Sağlık Bakanlığı’ndan aşılar ücretsiz olarak temin edilebiliyor. Ücretsiz olarak da başvuran herkese yapılabiliyor.” dedi.

Muhabir: Hülya TAŞ

Kurgu: Serdar GÜNEŞ

Yorumlar 8 Yorum Var
  • Oğuz 12.12.2019 18:37
    Hoca önce kendi ile çelişiyor! Bir diyor ki aşı yaptırmayanlar köyde fakir imkanı olmayan birde bakıyorsun aşı yaptırmayanlar sosyal medya ile çoğaldı seslerini duyuruyor? Hani köyde imkanı olmayandı hoca nasıl oldu da sosyal medyada alim kesildi köydeki anne? Üstelik senin gibi konuşanlar varken neden karşıt oldu. Hem diyor ki herşeyin fazlası zarar hemde zaten anne sütünde alüminyum var. Hocam çok araştır sonuçları da doğruca söyle
  • Öz vatandaş 12.12.2019 16:02
    Aşı dediğimiz şey aslında iblis melununun temel silahıdır....bu konulara kim eğilmisse hepsi çeşitli şekil ve suretlerde ya öldürülmüş....yada bir şekilde diskalifiye edilmiştir....
  • dadas 12.12.2019 15:27
    aşı dediğiniz şey rockfeler ve bill gates gibi yahudi baronların dünya nufusunu düşürmek için oynadığı bir oyun. araştırın bu saydığım yahudi baronların hiç biri cocuklarını asla aşılatmıyorlar; amaç dunya nufusunu azaltmak, kısırlaştırmak ve insanları ilaç, gıda ve aşılarla sömürmek...
  • fırat 12.12.2019 15:15
    israil en büyük ilaç üretici firmalarının başını çekerken neden israil de kanser yok türkiye gibi ülkelerde kanser var araştırın bakalım. sonra aşı ve ilaçlar hakkında konuşalım. bu kısırlık otizim ve kanser neden sistematik bir şekilde arttı. bunun raporunu bir yapsınlar bakalım neye bağlayacaklar...
  • Fatih 12.12.2019 14:30
    Hadi bunlara cevap versinler ama veremezler kan kokusu almış köpekbalığı gibi petrol ve para kokusu almış ağababaları bunlara izin vermez çünkü? Milletimizin geniyle oynuyorlar bunlara fırsat vermeyin. Açın bi de Prof. Dr. Ahmet Aydın’ı okuyun? Açın bi de aşıların gerçek yüzüyle ilgili Prof. Dr. Alişan Yıldıranı okuyun. Araştırın zaten gerçeği göreceksiniz! Hakiki bir müminsen zaten görürsün vesselam.
Daha fazla yorum görüntüle