ABD’nin İranlı General Kasım Süleymani’yi hedef alan suikastinden sonra Tahran yönetiminden beklenen misilleme geldi.

İran tarafından ABD’nin Irak’taki 2 askeri üssü füzelerle vuruldu. Yapılan misillemeye İran halkının bakış açısına ilişkin Tahran Üniversitesi Profesörü Muhammed Marandi değerlendirmelerde bulundu.

Trump’ın söylediklerinin aksine özellikle uydu fotoğrafları hava üssünde önemli derece hasar olduğunu gösteriyor. Bu Basra körfezindeki bütün ABD üslerinin savunmasız olduğu mesajını veriyor.” dedi. 

Trump’ın geri adım attığını ve yeni bir askeri operasyon olmayacağını söyleyen Marandi, “Irak halkı savaş kahramanının ölümüne karşı öfkeli. Kerbela’da Necef’te yüzbinlerce insan cenazede yer aldı. Irak parlamentosu ABD’nin bölgeden ayrılması gerektiğini söyledi. ABD ve Irak arasında askeri bir anlaşmazlık olacak. Sonunda ABD bölgeden çekilmek zorunda kalacak.“ ifadelerini kullandı.

Marandi, "İran ABD ile müzakere yapmaz. İranlılar yaptırımların kalkması ve nükleer anlaşmaya tamamen uyulması durumda müzakereye oturacaklarını söyledi. Ancak askeri bir komutanı ölümü söz konusu olduğu için İranlılar ABD’ye daha öncekine oranla daha katı olacaktır." şeklinde konuştu.

Tahran hükümetinin yeni bir nükleer anlaşma için masaya oturmayacağını belirten Marandi, "İran, Amerikalılarla ya da başka bir ülkeyle yeni bir anlaşmayı kabul etmeyecektir. İran halen anlaşmanın bazı noktalarına uyuyor. Ancak önümüzdeki aylarda eğer Avrupalılar yükümlülüklerini yerini getirmezse bu da azalacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • mahir 11.01.2020 11:42
    iran itibar seviye yerlerde .sen git yanlışlıkla kendi uçağını vur . hemde tahrandan kalkan uçağı .