Moskova'daki Erdoğan-Putin zirvesinden İdlib için ateşkes kararı çıkarken, saatler sonra sosyal medyada iki fotoğraf dolaşıma sokuldu. Fotoğraflarda yer alan heykeller üzerinden Türkiye'ye mesaj verildiği iddia edilirken, gerçeğin öyle olmadığı kısa süre içinde anlaşıldı.

Haber7 / ÖZEL (Erkan Talu)

Dün başkent Moskova'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında İdlib Zirvesi gerçekleştirildi. İki liderin 5 saat 40 dakika süren toplantısından İdlib'de ateşkes yapılması kararlaştırıldı.

Putin ile Erdoğan'ın kameralar önündeki ilk görüşmesinde basına yansıyan iki kare sosyal medyada bir anda algı operasyonuna çevrildi.

Suriyeli ve Rus hesapların fotoğrafları paylaşıp "Rusya'dan Türkiye'ye mesaj" içeriğiyle dolaşıma soktuğu kareler, bazı Türk gazeteciler ve çok sayıda Twitter kullanıcısı tarafından da yalan olup olmadığına bakılmayarak direk paylaşıldı.

Paylaşılan ilk fotoğraftaki küçük heykel, 1877-1878 yılları arasında yapılan ve 93 Harbi olarak da bilinen Osmanlı-Rus savaşındaki Rus askerlerini temsili olarak gösteriyor.

Sosyal medyada istismar edilen ikinci fotoğraftaki heykel ise, Rus-Osmanlı Savaşları'nda Osmanlı Devleti'ni büyük kayıplara uğratan, Kırım'ı Osmanlı'dan koparan Rus İmparatoriçesi II. Katerina'nın heykeli...

NEVŞİN MENGÜ DE HATAYA DÜŞTÜ

Twitter kullanıcıları bu kareleri fırsat bilerek Moskova'nın Türk heyetini bilerek kraliçenin önünde beklettiğini ve Ankara'ya Osmanlı üzerinden mesaj verdiğini söyledi. Nevşin Mengü de bu tuzağa düşen isimlerden biri oldu. Mengü "Suriyeli milletvekilinin paylaştığı bir detay: Türk delegasyonu Moskova'da, Osmanlı'yı 11 kez yenen Kraliçe Katarina heykelinin önünde duruyor ve fotoğraf karelerine bu şekilde giriyor. Anlaşılan Ruslar mesaj vermek için hiç bir fırsatı kaçırmıyor" dedi.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Sinan58 /1905 06.03.2020 12:27
    Eee bu mesaj değil mi yani