Arçelik, ASELSAN, Baykar ve Biosys mühendislerinin seferberliğiyle hayata geçirilen yerli solunum cihazının seri üretimi ve testleri, Arçelik'in Çerkezköy'de bulunan elektronik işletmesinde 7 gün 24 saat esasına göre devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın liderliğinde; 4 Türk şirketi tarafından, "Milli Mücadele" ruhuyla geliştirilen yerli solunum cihazının üretim süreci, Anadolu Ajansı tarafından görüntülendi.

Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk, AA muhabirine cihazın seri üretime geçiş öyküsünü ve önümüzdeki takvimini anlattı.

Ocak ayında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını başladığında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Biosys ile yoğun bir şekilde çalışmaya başladığını belirten Öztürk, "Biosys aslında TÜBİTAK desteği ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğini daha önceden almış bir start up'ımız. ASELSAN, Baykar ve Sanayi Bakanlığı bir araya geliyorlar ve 'bu cihazı yüksek adette nasıl üretebiliriz?' diye çalışıyorlar. Ve bu dönemde akıllarına Arçelik Garage geliyor." bilgilerini verdi.

"Garage'da buluştuk ve hızla çalışmaya başladık"

Arçelik Garage'ın dünyanın en iyi hızlandırma ve prototipleme merkezlerinden biri olduğunu anlatan Öztürk, "Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Mehmet Fatih Kacır bey beni aradı. 'Böyle bir proje var, ne diyorsun Oğuz' dedi. Ben dedim 'Bakanım hemen gelin, konuşalım. Birlikte Garage'da buluştuk. Biosys ve Baykar'dan da arkadaşlarımız vardı. Hep birlikte gözden geçirdik ve hızla çalışmaya başladık. Kısa bir sürede bunu seri olarak üretebileceğimizi paylaştık." bilgilerini verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın kendilerine gece 2'ye randevu verdiğini anlatan Öztürk, Ankara'ya giderek Koca'ya projeyi anlattıklarını ve onay aldıklarını söyledi.

Öztürk şöyle konuştu:

"Bu proje ülkemizin zor bir durumda nasıl bir araya geldiğinin çok iyi bir örneği. Biosys firması, Baykar, ASELSAN ve Arçelik olmak üzere hep beraber tasarım ve üretim know-how'ımızı bunun üzerine koyduk ve iki haftada aslında o start up'ın geliştirdiği bir miktar prototip kabul edilen ürünü, güvenli ve seri üretime hazır hale getirdik.

Daha sonra da bu gördüğünüz üretim tesisini yaptık. Test sistemlerini geliştirdik. Burada gördüğünüz test sistemleri akıllı test sistemleri... Her bir üründe 120 tane farklı fonksiyonu test ediyor. Parçalarını çok büyük oranda yerlileştirdik. Toplamda Arçelik'in, Arçelik'in yan sanayilerinin, Koç Grubu'ndaki otomotiv firmalarının, savunma sanayi, yan sanayileri dahil olmak üzere herkes buna emek veriyor."

"Ülkeniz için bir şey yapıyorsunuz"
Öztürk, yerli ventilatörü seri üretime hazırlayana kadar 120 mühendisin gecesini gündüzüne kattığını belirterek, Agile çalışmanın önemine dikkati çekti.

Öztürk, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Şu anda bir start up ve 3 şirketin mühendisleri birlikte çalışıyorlar. Agile çalışıyorlar. Çok sayıda farklı grup her akşam telekonferansla konuşuyor. Biz mesela iftar nedeniyle 21.30'da yapıyoruz. Normalde 19.30'da... O gün ne yaptığımızı, yarın ne yapacağımızı her gün gözden geçiriyoruz. Her gün iş dağılımlarına ve ekiplerin dağılımına yeni baştan karar veriyor ve çalışıyoruz.

Yorumlar 55 Yorum Var
  • SEFA 30.04.2020 20:21
    Bu başarıda payı olanları tebrik ederim.
  • oSMAN 29.04.2020 14:58
    Aynen böyle üretim olması lazım.İnşaat üzerine kurulu ekonomi politikası olmaz.
  • Ibrahim 29.04.2020 14:05
    Tebrikler .Daha iyi gunler bizi bekliyor .
  • Vatansever 29.04.2020 10:07
    Konu vatan'a hizmet olduğunda tabii ki herkes elini taşın altına koymalı.Bu ülkenin gelişiminde önemli katkılar sağlayan koç firmasını olumsuz eleştirilerle yermek kimsenin haddi değil.Binlerce insana istihdam sağlayan bu büyük firmaya gönül dolusu teşekkürler, iyi ki varlar kazançları bol olsun. Bu zor süreçte insanlık adına savaş veren tüm kurum, kuruluş ve hayatları pahasına bu sahada savaş veren başta sağlıkçılarımız olmak üzere herkese sonsuz teşekkürler...
  • ibrahim buluntu 29.04.2020 09:27
    Hepsin den ALLAH razı olsun.............Bu makina en azından benim ülkem de yapılması.
Daha fazla yorum görüntüle