İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Tunç Soyer’in Osmanlı’ya hakareti sonrası, Tarihçi Murat Bardakçı'nın sözlerini yeniden gündemde. Tarihçi Murat Bardakçı katıldığı bir canlı yayın programında Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bardakçı, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının talimatını Sultanı Vahdettin'in verdiğini açıkladı.

Sultan Vahdettin'in imzaladığı kararname ile Gazi Mustafa Kemal'in Samsun'a yolculuğun başladığını açıklayan Bardakçı bu operasyonunun günler öncesinden en ince ayrıntısına kadar Osmanlı Devleti tarafından  hazırlandığını açıkladı.

Bardakçı canlı yayında yaptığı açıklamada, “Samsun yolculuğu devletin hazırladığı bir operasyon. Çok ciddi bir operasyondur. Bir kurmay operasyon. En ince ayrıntısına kadar günler öncesinden hazırlanmış ve bütün detaylar belirlenmiş ve adım adım uygulanmıştır. Bizde söylenen gizli olarak yola çıktığı şeklinde bir şey yok.    

30 Nisan 1919’da Mustafa Kemal Paşa’nın 9. Ordu müfettiş tayini hakkında kararname çıkar.  İmzalayanlar; Harbiye Nazırı Şakir Paşa, Sadrazam Damat Ferit Paşa ve Sultan Vahdettin.” ifadelerini kullandı. 

Murata Bardakçı bugün kaleme aldığı köşe yazısında da "Samsun yolculuğu ile alâkalı hemen bütün önemli evrakı tek tek elden geçirmiş ve bunları şimdiye kadar ortaya çıkmamş bazı belgeler ile beraber yayınlamış bir kişi olarak söyleyeyim: Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a gidişi sadece kendi iradesi yahut Sultan Vahideddin’in talimatı ile değil, devletin kararı iledir; ortada işgal altındaki bir memlekette en üst makamların müştereken giriştikleri bir çare bulma çabası mevcuttur, yani seyahat bir “devlet operasyonu”dur!" " dedi.

Yorumlar 235 Yorum Var
  • İsmail 17.02.2024 13:14
    İngilizlerin 1917 den itibaren Osmanlı sarayı ve vahdettinin nefes alışlarını dahi dinlerken enselerinde boza pişirirken mi ferman yazıp operasyon yapma güçlerimi vardı. Haa dersiniz ki kuvvay-ı Milliye nin bir operasyonuydu eyvallah tarih hocaları
  • Asım 15.09.2022 22:34
    O zaman Samsunda M.Kemal'i tanıyan var mı idi acaba? Yoksa Tanıdıkları Osmanlı imparatorluğu "Yetkilidir" damgalı belge mi olabilir ancak?
  • İklimDeğişikliği 15.09.2022 17:41
    Devlet ve milletin ilelebet idame edebilmesi için yapılan Bayrak devir teslimini ihanet hareketi olarak değerlendiren zihniyete sesleniyorum peki kurtuluş savaşı kaybedilseydi yine günah keçisi sultan vahdettinmi olacaktı ? Cevap evet çünkü devletin kurtuluşuna vesile olan ecdad dış mihraklar tarafından dayatılan şanlı osmanlı tarihinin ve yöneticilerin dışlanması ve küfredilmesi isteniyordu özellikle bunu isteyen günümüz lobiciler olan rum ermeni siyonist yahudilerdir.Türk gençliğinin geçmiş tarihini ve ecdadına küfrederek yaşaması isteniliyordu.
  • Ülkücü Gençlik 14.09.2022 23:52
    Sadrazam Damat Ferit Paşanın Sevr'i imzaladığı en büyük yalandır aslında. Böyle bir şey asla mümkün değildir.
  • emre19 14.09.2022 23:05
    Bunların tarihi bilgilerine yuh olsun. Söylediklerine kendilerinde inanmıyor ama sırf inat olsun. O günlerin koşullarını bu günün gölgesine yorumlamak kolay. İlk okul kitapların ne yazdırmışlardi bir gece gizlice bir vapurla padişahtan habersiz Samsun'a ayak basmıştı, şimdi ne oldu, hayır efendim vahdettinin verdiği vize ile 18 kişi ile planlı olarak asayiş muhettisi olarak görevli geldi demeye başladılar demekki kimin emri ile gelinmiş, beğenmedikleri padişahın emriyle, zaten duz mantık yurutulse, kendi başına gelen bir emir subayini kim dikkate alıp, Anadolu'da emrine itaat eder. Anında tutuklarlar.
Daha fazla yorum görüntüle