12 Temmuz 2020 Pazar ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

Spiker: Hülya TAŞ

Kurgu: Seda YEŞİLKAYA

 

ANLAYIN OYUNA GELMEYECEĞİZ
Erdoğan: Kimin ne dediğine değil milletimizin dediğine baktık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Van-Tatvan-Bitlis ile Siirt-Mardin-Batman hattını birbirine bağlayan Botan Çayı Beğendik Köprüsü açılış töreninde konuştu. Erdoğan, "Ayasofya'nın ibadete açılması kararlığımızın sonucudur. Artık anlayın, oyuna gelmeyeceğiz. Kimin ne dediğine değil milletimizin dediğine baktık" dedi.


NEDEN MÜZEYE ÇEVRİLDİ
Kalın: Asıl soru Ayasofya'nın neden 1934'te müzeye çevrilmiş olması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın,  Ayasofya Camisi'nin ibadete açılmasını BBC ve TRT World'e değerlendirdi. Kalın "Asıl soru Ayasofya'nın neden 1934'te müzeye çevrilmiş olması. Cumhuriyet 1923'te kuruldu, Atatürk bile 11 sene bekledi. Bu konu tarihi bir perspektiften araştırılmalı." İfadelerini kullandı.

 

İSMİ DEĞİŞMEYECEK
Erbaş: Orijinal isminin devam etmesi daha doğru olur

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Ayasofya'nın 19 Kasım 1936 tarihinde düzenlenen tapu evrakında Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi olarak geçen isminin değiştirilip değiştirilmeyeceği ile ilgili soruya cevap verdi. Erbaş, "Orijinal isminin devam etmesi daha doğru olur" ifadelerini kullandı.


ÜCRET YOK HERKESE AÇIK
Cami içindeki freskler kesinlikle sıvayla kapatılmayacak

Ayasofya ile ilgili kafalara takılan soruları bakanlık yetkilileri yanıtladı. Buna göre Ayasofya herkese açık olacak ve ücret istenmeyecek. Üst galeriler için ise turistler randevu alacak. Cami içindeki freskler kesinlikle sıvayla kapatılmayacak. Freskler ya "karartma" yöntemiyle ya da perde çekilerek muhafaza edilecek.

7 ŞEHRE TEŞEKKÜR
Son 24 saatte 1016 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 21 kişi hayatını kaybetti

Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Temmuz koronavirüs tablosu, vaka, test, vefat sayısı ve son durum açıklandı. Türkiye'de son 24 saatte 1016 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 21 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 211 bin 981, can kaybı 5 bin 344 oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 3 günde Kars, Çanakkale, Bartın, Artvin, Ardahan, Kütahya ve Yalova’da vaka sayısı en düşük olduğunu açıkladı.

İKİNCİ FATİH
Dünyadan Ayasofya tepkileri gelmeye devam ediyor

Danıştay'ın Ayasofya'nın müze statüsünü iptal etmesiyle dünya gözünü Türkiye'ye çevirdi. Ülkelerden alınan karara tepkiler gelirken, uluslararası basın konuyu derinlemesine incelemeye aldı. Almanlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı "İkinci Fatih" ilan ederken, Amerikan basını Erdoğan'ın amacına ulaştığını yazdı. Karar sonrası çılgına dönen Yunanistan'dan ise küstah açıklamalar gelmeye devam etti. 

 

TEK ŞART VAR
Çavuşoğlu: Ateşkes için Hafter, Sirte’den çekilmeli

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Financial Times'a konuştu. Çavuşoğlu, Libya’da ateşkesin kabul edilmesinin tek şartının, darbeci Hafter'e ait güçlerin Sirte'den geri çekilmesi olduğunu söyledi.

 

PETROL TEHDİDİ
Köşeye sıkışan Hafter bu kez de bölgedeki kabileleri tehdit etmeye başladı

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in askeri sözcüsü Ahmed el-Mismari, sosyal medya hesabından bir açıklamada bulundu. Açıklamada bölgedeki kabilelerin gerekli şartları kabul edene kadar petrol üretim kesintisinin devam edeceğini açıkladı. Ülkenin petrol gelirlerine 6,5 milyar dolardan fazla zarar veren Hafter’in kısa zaman içinde bölgedeki kabilelerle de ters düşeceği öngörülüyor. 

 

TEK KAPI VAR
Rusya ve Çin veto etti, Suriye yardımları Cİlvegözü’ne kaldı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya'nın Türkiye üzerinden Suriye'ye insani yardım gönderilmesini 2 kez veto etmesinin ardından, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan yardımların 1 yıl devam etmesi konusunda anlaşma sağladı. Suriye'ye insani yardımlar daha önce 4 sınır kapısı üzerinden yapılırken geçen sene bu sayı 2'ye inmişti.


17 TEMMUZDA SÜRPRİZ
Albayrak: 1 milyon yazılımcı projesine gençlerin ilgisi muazzam

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sosyal medya hesabından '1 Milyon Yazılımcı' projesine ilişkin açıklamalarda bulundu. "Gençlerimizin gösterdiği ilgi muazzam' diyen Bakan Albayrak, "17 Temmuz'daki sürprizlerimiz için takipte kalın" notunu düştü.


AB’DEN EK DESTEK
Sığınmacıların bakımı için 485 milyon Euro göndercekler

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’de yaşayan sığınmacıların bakımı için harcanmak üzere 485 milyon euro ek destek sunma kararı aldı. AB Komisyonu'nun ilgili önerisi Avrupa Parlamentosu  ve üye ülkelerce kabul edildi.


GENÇLER RAHATLADI
Göztepe’yi deplasmanda 3-1 yenen Gençlerbirliği düşme potasından uzaklaştı
Süper Lig'in 32. hafta maçında Gençlerbirliği deplasmanda Göztepe'yi 3-1 mağlup etti ve 4 maç aradan sonra kazandı. Alkaralar bu galibiyetle düşme potasından uzaklaşıp rahat bir nefes aldı.

Yorumlar 2 Yorum Var
  • Semi 12.07.2020 19:41
    Allah akil fikir versin bu piyon adama hangi devlet bunu isdedigi gibi kullaniyor
  • Manisalı 12.07.2020 15:23
    Vah vah petrol ile bizi tehdit ediyorlar.bir korktuk,bir korktuk.unutmasınlar bir gece ansızın gelebiliriz.