Geçtiğimiz hafta kırıma uğrayan Jandarma’ya ait Sikorsky S-70 Black Hawk tipi Genel Maksat Helikopteri, CH-47F Chinook tarafından bölgeden tahliye edildi.

Jandarma Havacılık Başkanlığı’na ait Sikorsky S-70 Black Hawk tipi Genel Maksat Helikopteri; 08 Temmuz 2020 Çarşamba günü saat 18.00 sularında, Bingöl İl Jandarma Komutanlığınca gerçekleştirilen operasyonda görevli timleri aldıktan sonra kırıma uğramış ve zorunlu iniş gerçekleştirmişti. Jandarma Havacılık pilotlarının başarısı sayesinde helikopterdeki 10 asker olaydan yara almadan kurtulurken, Black Hawk helikopteri ise kullanılmaz hale gelmişti.

Bingöl’ün Genç ilçesi Akpınar köyü sınırları içerisinde bulunan S-70 Black Hawk helikopterine ait enkaz, Kara Havacılık Komutanlığı’na ait CH-47F Chinook Ağır Nakliye Helikopteri tarafından tahliye edildi. S-70 Black Hawk’ın kuyruk ile gövde bütünlüğünün bozulduğu görülürken, helikopterin kal edileceği tahmin ediliyor.

Türk Kara Havacılığının bel kemiği olan S-70 Black Hawk Genel Maksat Helikopterleri, uzun yıllardır terörle mücadelede personel nakliyesi ve ikmal faaliyetleri için aktif olarak kullanılıyor. Dünyanın en başarılı helikopter pilotlarına ev sahipliği yapan Kara Havacılık Komutanlığı ve Jandarma Havacılık Başkanlığı, birçok kez Sikorsky şirketi tarafından ödüle layık görüldü. Türk Sikorsky pilotları, anti-tank güdümlü füze (ATGM) saldırısı esnasında yaptıkları manevra ve zorlu bölgelere yaptıkları inişler ile ünlüler.

Ayrıca Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), S-70 Black Hawk baz alınarak geliştirilen T-70 Genel Maksat Helikopteri’ni halihazırda yerli imkanlar ile lisans altında üretiyor. İlk helikopterin, kısa süre içerisinde kullanıcılara teslim edilmesi bekleniyor.

Yorumlar 2 Yorum Var
  • Ahmet 13.07.2020 16:08
    Büyük devlet olmak böyle bir şey olsa gerek.. Allah devlete ve millete zeval vermesin
  • vatandaş11 13.07.2020 13:38
    keşke bu chinooklardan bir 30-40 tane daha alsalar, aslında çok ihtiyaç var...