Meis Adası'nın Yunanistan'a katılması nedeniyle düzenlenen törenlere katılan Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu burada yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin NAVTEX'i yenilememesi doğru yönde bir adımdır. Hepimizin arzusu normale ve sakinliğe geri dönmek olmalıdır" diye konuştu.

ANKARA'NIN DİYALOG MASASI KURMASINDAN SÜREKLİ KAÇAN ATİNA, TÜRKİYE'Yİ SUÇLADI

"Türkiye'nin provokatif tavırları Ege'de ve Doğu Akdeniz'de tansiyonu eşi benzeri görülmemiş bir seviyeye yükseltti" diyen Sakelaropul sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölgede istikrarsızlık tehlikesini artıran bu gerilim sadece Yunanistan tarafından değil, AB ve NATO tarafından da hissedildi. Ülkemiz diplomasi ve diyaloğu destekliyor. Müttefiklerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Tehditleri ve şantajları kabul etmiyoruz."

YUNANİSTAN OLAYI YANLIŞ ANLADI: TÜRKİYE'DEN GERİ ADIM YOK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, NATO nezdinde başlatılan müzakere çalışmaları nedeniyle faaliyetlerine ara verildiği öne sürülen Oruç Reis sismik araştırma gemisi için açıklama yaptı. Oruç Reis'in aylık planlı bakım için limana geri döndüğü belirtilen açıklamada, "İkmal ve bakım işlemlerinin ardından faaliyetlerine devam edecektir" denildi.

MİÇOTAKİS DE BENZER AÇIKLAMALAR YAPIP TÜRKİYE'Yİ SUÇLADI: ERDOĞAN İLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞMEYE HAZIRIM

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de, Oruç Reis'in geri dönüşünün olumlu bir adım olduğunu söyledi. Selanik kentinde düzenlenen yıllık basın toplantısında soruları yanıtlayan Miçotakis, "Doğu Akdeniz'deki gerginliği düşürecek bu adımın anlık olmayacağını umut ediyorum. Bu olumlu işaretler devam ettikçe Türkiye ile istikşafi görüşmeleri başlatmaya hazırız" dedi.

Miçotakis sözlerine şöyle devam etti: "Diyalogtan kaçınmamamız lazım; aramızdaki bu gerginliği arkamızda bırakıp Türkiye ile aramızdaki deniz yetki alanlarını belirleyecek iyi niyetli bir diyalog sürecini başlatmayı arzu ediyorum. Böyle olumlu bir gelişme yalnız Türk-Yunan ilişkilerini değil; Türkiye-AB ilişkilerini de olumlu yönde etkileyecektir."

Miçotakis bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yüz yüze görüşmeye de hazır olduğunu söyledi. Türkiye ile Yunanistan arasında resmen ilan edilmiş deniz yetki alanı anlaşması olmadığını kaydeden Miçotakis, "Deniz yetki alanları tek taraflı ilan edilemez, ikili anlaşmalarla belirlenir. Biz Türkiye ile böyle bir anlaşma yapmak istiyoruz. Anlaşamazsak Lahey'e (Uluslararası Ceza Mahkemesi) gidelim diyoruz" dedi.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

Avrupa Birliği'ne (AB) inanıp Türkiye'yi karşısına alan Yunanistan'ın Cumhurbaşkanı Sakelaropulu'nun Meis'i ziyaret ettiği sırada Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Yunanistan ve Fransa'yı uyardı.

Meis Adası'nın karşısındaki Kaş'a giden Akar, 18 adanın Yunanistan tarafından anlaşmalara aykırı şekilde silahlandırıldığını belirterek "Bunlar gerginliği tırmandırıyor, karşılıklı diyaloğu yok ediyor" dedi.

Akar, Türkiye'nin diyaloğa açık olduğunu belirtip, "Oruç Reis de planlı faaliyeti nedeniyle döndü. Oruç Reis'in geri dönüşü ile ilgili herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Bu gerekli planlar çerçevesinde yapılan bir faaliyettir. Herhangi bir şekilde bizim oradaki haklarımızdan vazgeçmemiz söz konusu değildir. Türkiye'nin menfaatini korumak için ne yapmak gerekiyorsa bugüne kadar yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz" mesajını verdi.

Yorumlar 0 Yorum Var