Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınına karşı ülkemizde ilk aşı bugün yapılacak. Aşı ilk etapta İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Gaziantep, Malatya'nın da aralarında bulunduğu illerde 1200-1300 sağlık çalışanına uygulanacak.

Koronavirüs salgınında herkesin merakla beklediği haber; aşının bulunması ve insanlara uygulanıp etkisinin görülmesi. Türkiye'de de ilk koronavirüs aşısı bugün yapılacak. Aşının ilk etapta 1200-1300 sağlık personeline yapılması öngörülüyor. Aşı Ankara'da Hacettepe'nin yanında Ankara Hastanesi, Şehir Hastanesi'nin de arasında bulunduğu bazı hastanelerde yapılacak. İstanbul'da Marmara, İstanbul Üniversitesi Tıp fakülteleri ile birlikte özel hastanelerde de uygulanacak.

Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya, aşıyla ilgili köşesinde şunları yazdı "Türkiye'de ilk Kovid-19 aşısı bugün vurulmaya başlanacak, bir hafta 10 gün içinde 1200-1300 arası kişi aşılanacak. Ağırlıklı olarak sağlık personelinden oluşan kişileri kapsayacak ilk tur aşılamanın ardından kısa bir tetkik sürecine girilecek. Bu kişilerde bir etki yapıp yapmadığına bakılacak.

AŞI OLANLARA İKİNCİ DOZ DA YAPILACAK

Bunun için öngörülen süre bir hafta 10 gün kadar; ardından 13 bin kişinin ikinci grup aşılamasına geçilecek. Bu gruptakiler de yine ağırlıklı olarak sağlık personeli ve risk grubunda bulunan insanlar olacak. Burada da kalmayacak, aşı olanlara daha önce koluna verilenin aynısından bir kez daha yapılacak.

Bugüne farklı ülkelerde kadar yapılan iki faz çalışmasının incelenmesi sonrası Sağlık Bakanlığı Faz-3 uygulamasının Türkiye'de de hayata geçirilmesi konusunda Çinli firma Sinovac Biotech'e izin vermişti…

Şirketin Genel Müdürü Helen Yang da Habertürk'te sevgili Fatih Altaylı'nın Teke Tek programında dün akşam çalışmaları hakkında bilgi aktarmıştı.

DAHA ÖNCE 10 BİN KİŞİYE UYGULANDI

Sağlık Bakanlığı çevrelerinden aldığım bilgiye göre, bugün 25 merkezde öncelikle sağlık çalışanlarına yapılacak aşı daha önce Çin ile birlikte Endonezya, Brezilya, Bangladeş'in de arasında bulunduğu çok sayıda ülkede 10 bin kişiye uygulandı. Türkiye'de ise ilk olacak aşı olanlarda herhangi bir klinik soruna rastlanmadı.

Bu amaçla Türkiye Aşı Koordinatörü ile Türkiye'nin farklı kentlerinde bulunan kamu, vakıf ve özel hastanelerde oluşan 25 aşı merkezinde kimlerin sorumlu olacağı belirlendi.

Yorumlar 0 Yorum Var