Teknofest'in 3. yılı Gaziantep'te gerçekleştirildi. Festivalde birçok katılımcı ve paydaş da yerini aldı. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan teknoloji şirketi Tarnet Tarım Kredi Bilişim ve İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ'de paydaş olarak yer aldığı Teknofest'te manuel dümenleme navigosyaon sitemi, ve ZİHA'nın tanıtımlarını gerçekleştirdi.

Türkiye'de ilk defa  gerçekleştirilmiş bir teknoloji 

Tarnet Teknoloji müdür yardımmcısı Erkan DİLAVEROĞLU gerçekleştirdikleri proje ile çiftçilerin manuel dümenle ile muadillerine göre Türkiye'de ilk defa  gerçekleştirilmiş yerli teknoloji Tarnet ile cm şaşma yapmadan ekim ve ilaçlama yapılabileceği ifadelerini kullandı.

Dilaveroğlu, "Tarnet olarak bizim arge olarak yapğtığımız bir proje. Çiftçilerimiz ekim yaparken ilaçlama yaparken tarlaları belli bir rota traktörle gezmeleri gerekiyor. Bu rota kaydığı zaman, üründe ekimde üründe kayyplara neden oluyor. Manuel dümenleme aslında bir navigasyon sistemi Bu navigasyon sisteminde çiftçilerimize biz sırların nerede olduğunu ve sırada dümdüz gitmelerini gösteriyoruz. Normal manuel dümenle normalde gsp uydularına bağlanan bir yazılım sistemi. Gps uydularına bağlandığında normal şartlarda büyük hata oranları metyrelere varan hata oranları oluyor. Bu hata oranlarını cm boyutuna indirmek için RTK dediğimiz bir cihaza ihtiyacımız var. Tarnet olarak biz RTK cihazını yerlileştirilip milli olarak geliştirilmesi bu anlamda Türkiye'de ilk defa  gerçekleştirilmiş bir teknoloji geliştirmesi. 

Bu RTK cihazımız 180'den fazla kanalla lokalizasyon uydularımıza bağlanarak cm boyutunda traktörün nerede olduğunu yazılıma aktararak çiftçilerimizin doğru rotada ilerlemesini sağlıyor. Bu sayede çiftçilerimiz en doğru sıralarda ekimini gerçekleştirirken ilaçlamalarını üst üste gelmiyecek şekilde yapabiliyorlar. 

Bunun sonucunda manuel dümenleme ile verim artışına ve tarlalardan daha fazla verim almalarını sağlıyor." dedi.

Yorumlar 2 Yorum Var
  • Metin 29.09.2020 18:24
    samancılar doluşmadan söyleyeyim , maşallah
  • Şakir Koç 29.09.2020 16:32
    Tebrikler başarılar sayınızın artması temennisi ile Allah yardımcınız olsun.