Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında merak edilenleri Haber7’ye değerlendiren Avukat Serpil Özcan, VERBİS için kayıt süresinin 30 Eylülde dolduğuna dikkat çekerek 1 milyon TL’yi bulan cezalar hakkında uyarılarda bulundu.

İş dünyasından Facebook, Twitter gibi sosyal devlerine çok noktada büyük değişiklikleri beraberinde getiren Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında Haber7'den Fuat Öner'in sorularına cevaplayan Avukat Serpil Özcan, "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na göre yıllık çalışan sayısı 50’den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den çok olan veri sorumluları ile yurt dışında yerleşik olan veri sorumlularının bugünün sonuna (30 Eylül) kadar Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi'ne (VERBİS) kayıt işlemlerini tamamlamış olması gerekiyor." uyarısında bulundu.

KVKK NEDİR?

Kişisel Verilerin Korunması Kanunun son dönemde adını oldukça fazla duysak da çalışmaların 2000’li yılların başlarına kadar uzadığını söyleyen Özcan  "Öncelikle 2010 yılında anayasal düzlemde değişiklikler oldu hatta daha öncesinde 2005 yılında ceza kanununa eklemeler yapıldı. Bunlar kişisel veriler bakımdan suç oluşturan fiillere cezalar tatbik edildi. En son olarak 2016 yılında Kişisel Verileri Koruma Kanunu yürüklüğe girdi ve 2018 Nisan ayı sonuna kadar şirketlere uyum süreci tanındı. Veri sorumluları bu uyum sürecinde ellerinde tuttukları sistematik verileri inceleyecekler ve fazla tuttukları verileri çıkaracaklar ve açık rızaya tabi verilerinde açık rızaları var mı diye tetkik edecekler bundan sonrada işlemlerine bu şekilde devam edecek.

1 MİLYONA VARAN CEZALAR

VERBİS’e kayıt yaptırma süresi doluyor. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun sadece bir noktasını oluşturan VERBİS (Veri Sorumluları Sicili) Kayıt süresi 30 Eylül’de son buluyor. VERBİS’e yaptırmayanları 1 milyon TL’ye kadar bir ceza bekliyor." dedi.

Yorumlar 0 Yorum Var