11 Ekim 2020 Pazar ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

Spiker: Müge ÇAKMAK

Kurgu: Seda YEŞİLKAYA

 

ATEŞKESİ DELDİLER
Ermenistan ateşkese rağmen sivilleri vurmaya devam etti

Azerbaycan ile Ermenistan arasında esir ve ölenlerin değişimi için yapılan ateşkes kısa süre içinde Ermenistan tarafından bozuldu. Ermenistan, savaşın yaşandığı Karabağ’daki cepheleri vurmak yerine Azerbaycan şehirlerini hedef alırken çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Cebrail ve Hadrut'u yeniden işgal etmek için harekete geçen Ermenileri tuzağa düşüren Azerbaycan kuvvetleri 38 Ermeni askeri etkisiz hale getirdi. Ermeni hedefler ise SİHA’larla imha edildi.


PKK PARMAĞI
Hatay’daki yangın kontrol altına alındı, sabotaj şüphesiyle gözaltılar yapıldı

Hatay'da birçok noktada başlayan ve yerleşim yerlerini tehdit eden yangın kontrol altına alındı. Büyük zarara yol açan yangında sabotaj ihtimali üzerinde duruluyor. PKK'ya bağlı Ateşin Çocukları İnisiyatifi, Hatay'daki yangınları kendilerinin çıkardığını öne sürdü. Gözaltına alınan iki şüpheliden birinin ormanlık alanı tutuştururken diğerinin ise yangın başlayan bir noktadan kaçarken görüntüleri ortaya çıktı.


YENİ HASTA 1649
Son 24 saatte 113 bin 102 Kovid-19 testi yapıldı, 1649 kişiye hastalık tanısı konuldu

Sağlık Bakanlığı tarafından 10 Ekim Cumartesi koronavirüs tablosu, hasta, test, vefat sayısı ve son durum açıklandı. Türkiye'de son 24 saatte 113 bin 102 Kovid-19 testi yapıldı, 1649 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 56 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı 1414 oldu.

 

FRANSA REKOR KIRDI
Bir günde 27 bin vaka açıklayan Fransa Avrupa’da salgının merkezi haline geldi

Fransa'da, salgın başından beri en yüksek vaka sayısı açıkladı. Bu rakam, salgının başından bu yana Avrupa'da kaydedilen en yüksek günlük vaka sayısı oldu. Son 24 saatte 26 bin 896 vaka tespit edilen ülke, koronavirüsün Avrupa’daki yeni merkez üssü oldu. ABD’de ise vaka sayıları tekrar artışa geçti. Kovid-19 vaka sayısı, yaklaşık 2 ayın ardından ilk kez 3 gün üst üste 50 binin üzerine çıktı.


YENİ TEHLİKE BEYİN SİSİ
7 ay önceki hastalarda beyin sarsıntısı semptomları görülüyor

Uzmanlar koronavirüs için yeni tehlikeye dikkat çekti. Londra Üniversitesi ve Amerikan Klinik Nöropsikoloji Akademisi’nin çalışmalarına göre 6-7 önce koronavirüs geçiren vakalar ‘beyin sisi’ semptomlarından kurtulamadı. Beyin sarsıntısı sonrası görülen yüksek baş ağrısı, öğrenme güçlüğü, duyguları kontrol edememe gibi sorunların özellikle yoğun bakımda uzun süre hastalarda görüldüğünü belirten uzmanlar “Vakaların yüzde 20’sinde bu bulgulara rastlıyoruz” açıklaması yaptı. Hastaların kısa mesaj yazamama, düşündüğünü dile getirememe ve hislerini dışa vuramama gibi sorunlar yaşadığı belirtildi. 


PKK’YA AĞIR DARBE
Bağdat hükümeti ile IKBY, PKK’yı Sincar’dan çıkarmak için anlaştı

Irak Merkezi Hükümeti, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile bir araya gelerek Sincar’ın terör unsurlarından arındırılması için anlaşma imzaladı. Anlaşmada, "PKK'nın Sincar ve çevresindeki bölgelerde varlığı sonlandırılacak. PKK ve ona bağlı tüm yapıların bölgede hiçbir rolü olmayacak" maddesi de yer aldı.


YENİDEN TUTUKLANDI
Kırgızistan’da cezaevinden kaçırılan eski lider yeniden hapse atıldı

Kırgızistan’da seçimler sonrası başlayan protestolar devam ediyor. Gösterilerde destekçileri tarafından cezaevinden kaçırılan eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ise güvenlik güçleri tarafından yeniden tutuklandı. 

GÜMÜŞ ZİRVEDE
Ocak-eylül dönemindeatırımcısına en çok kazandıran gümüş oldu

Ocak-eylül döneminde emtia piyasasında yatırımcısına en fazla kazandıran yüzde 30,1 ile gümüş oldu. Gümüşün ardından altın yüzde 24,2, paladyum yüzde 19 kazandırdı. Gıda ürünlerinde ise  soya fasulyesi yüzde 7,3 ile en çok kazandıran oldu. 


SEYİRCİ GELİYOR
17 Ekim’den itibaren localara yüzde 50 oranında seyirci alınacak

Türkiye Futbol Federasyonu, 17 Ekim tarihinden itibaren localara seyirci alınacağını açıkladı. Buna göre 17 Ekim tarihinden itibaren Süper Lig, TFF 1. Lig, 2. ve 3. Lig ile Ziraat Türkiye Kupası müsabakalarında locaların yüzde 50 kapasitesi kadar seyirci alınacağı duyuruldu.


SOSYAL MEDYAYI KALDIRACAĞIZ
Şenol Güneş, oyuncularının sosyal medya kullanımına tepki gösterdi

Uluslar Ligi maçlarına devam eden A Milli Futbol Takımı’nda Kaan Ayhan sakatlığı nedeniyle kamptan ayrıldı. Genç oyuncunun resmi açıklama yapılmadan sakatlık haberini sosyal medya üzerinden duyurmasına ise milli takım teknik direktörü Şenol Güneş’ten tepki geldi. Güneş “Kaan Ayhan kendi açıkladıysa, biz karışmayalım. Sosyal medyayı kaldıracağız artık, değiştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Ismet 11.10.2020 15:41
    bu saatten sonra maç düğün işi zor korona büyük ibret alana insanlar düğünlerde iftar davetlerinde islama aykırı işlerle meşguldu tokalaşmalar mamahreme sarılmalar günah desen kimse anlamaz rabbim dur dedi sabır sahibi olmasa taş yağar başımıza