Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında koronavirüste son duruma ilişkin değerlendirmede bulunuyor. Bir ülkedeki gerçek vaka sayısının açıklananı 10'la çarparak tespit edilebileceğini kaydeden Ceyhan, tüm ülkeler için bunun geçerli olduğunu söyledi. Ceyhan ayrıca, 'K değeri'ne karşı uyararak, süper bulaştırıcıların tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.

Koronavirüste vakalar yeniden tırmanışa geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, özellikle İstanbullu vatandaşları tedbirlere dikkat etmeleri konusunda uyardı. Artan vakalarla beraber bazı tedbirlerin yeniden uygulanması da gündemde. 

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında Türkiye'de pandemide gelinen noktayı değerlendiriyor. Ceyhan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Bizim beklediğimiz mutasyon şu: Virüs çok daha az etkili olacak ama aynı zamanda daha bulaştırıcı gelecek. Ancak henüz gerçekleşmedi. Binlerce mutasyon tarif edildi fakat bu mutasyon henüz gerçekleşmedi. Maalesef etkisi azalmadı. 

"VAKALAR İZMİR'DE, KONYA'DA, DOĞU'DA YENİDEN ARTACAK"

Bir yerde vaka artışı olduğunda lokal önlemler almanın tabii ki önemi var. Filyasyon ekiplerinin dışında 120 kişilik hekim grubu da ev ev dolaşarak hastaları ziyaret ediyorlardı. Çok büyük uğraşla Ankara'da vakalar azalmaya başladı. Fakat o zaman şunu biliyorduk: Bu Ankara'yla bitmeyecek. 2 hafta içinde İstanbul'da artmaya başladı. Emin olun İzmir artacak, arkasından Konya'da yeniden artacak. Bursa, Balıkesir artmaya başladı. Doğu'da, Karadeniz'de artacak. Çünkü biz şu an şehirler arası dolaşımı tamamen serbest bırakmış durumdayız. Ben yasaklansın demiyorum ama en azından belli oranda kontrol etmek lazım. Gidecek bir kişi en azından kaydını yaptırsın, gideceği yerdeki adresini bildirsin. 

"ARTIK LOKAL ÖNLEMLER YETERLİ DEĞİL"

Geldiğimiz noktada düşüncem şu: Artık lokal önlemlerle sadece o bölgede alınacak tedbirlerle bu salgını durdurma şansımız pek kalmadı. Artık alınacak önlemlerin merkezden alınarak Türkiye'nin her noktasında uygulanması lazım. 

Mesela mesailerin kademelendirilmesi. Özel sektör katılmadı. Bunun bütün özel ve kamu dahil, Türkiye'nin geneli için uygulanması lazım. 

"K DEĞERİ: SÜPER BULAŞTIRICIYI BULMAK GEREKİYOR"

Bazı kişiler hiç bulaştırmıyor. Bazı kişiler 1-2'ye bulaştırıyor. Ama bir grup var ki yüzlerce kişiye bulaştırabiliyor. Mesela Güney Kore'de 5 bin kişiye bulaştırmış bir kişi. 

K değeri diye bir şey çıktı şimdi. Yüz kişilik bir hasta grubu bu virüsü kaç kişiden almış demek. K değeri ne kadar 1'e yakınsa o kadar homojen bulaştırma demek. Burada 0,2 gibi bir değer var. Bir kişiye eşit şekilde bulaştırmıyor. Her hastanın bulaştırma kapasitesi aynı değil. Bu şu demek: Hastaların yüzde 80'inin kaynağı virüs pozitiflerin sadece yüzde 20'si. 

100 kişilik hasta grubunu düşünün. Karşılarına 100 kişilik grupla kapalı yere koyun. Bu 100 kişi hastalandı, bunlardan aldı ama sadece 20'sinden almış. Öbür 80'i hiç bulaştırmamış. 

Biz şu anda temaslı takibi yapıyoruz, kime bulaştırmış diye araştırıyoruz. Halbuki geriye dönüp kimin bulaştırdığını tespit etmek lazım. Süper bulaştırıcıyı tespit edince yüzlerce kişiye bulaşmasını önlüyorsunuz. 

Yorumlar 0 Yorum Var