29 Ekim 2020 Perşembe ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

Spiker: Müge ÇAKMAK

Kurgu: Hüseyin BİÇE

 

YENİ HASTA 2305
Son 24 saatte 128 bin 312 Kovid-19 testi yapıldı, 2.305 kişiye hastalık tanısı konuldu

Sağlık Bakanlığı tarafından 28 Ekim koronavirüs tablosu, hasta, test, vefat sayısı ve son durum açıklandı. Türkiye'de son 24 saatte 128 bin 312 Kovid-19 testi yapıldı, 2.305 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 77 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.


İSTANBUL ALARMDA
Koca: Son 1 hafta içerisinde ildeki vaka artış oranı yüzde 62

Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından Türkiye'deki vakaların yüzde 40'ının İstanbul'da olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca artış oranlarını açıkladı. Koca “Son 1 hafta içerisinde ildeki vaka artış oranı yüzde 62. Büyükçekmece yüzde 123, Sarıyer yüzde 120, Bakırköy ve Beylikdüzü yüzde 104” ifadelerini kullandı. Koca ayrıca 'Kasım ayının ilk haftasında 12 bin sağlık çalışanımızı alım ilanına çıkacağız' dedi.

 

KALLEŞ SALDIRI
Ermenistan, sivillere bomba attı: 14 can kaybı

Azerbaycan, Karabağ’daki ilerleyişine devam ederken Ermenistan ise kalleşçe bir saldırı düzenledi. Azerbaycan'ın Berde şehir merkezine misket bombası atan Ermeni ordusunun kalleş saldırısında 14 sivil yaşamını yitirdi, 40'tan fazla kişi yaralandı.

 

TÜRKLER SOKAĞA İNDİ
Fransa’da saldırıya uğrayan Türkler sokaklara çıktı

Fransa'nın Vienne şehri yakınlarında gösteri yapan Ermenistan yanlıları ile Türkler arasında çıkan arbedede 4 kişinin yaralanmasının ardından Lyon bölgesinde yaşayan yüzlerce Türk, saldırıyı protesto etmek için sokağa indi. Sosyal medyada çıkan videolarda, Türk gurbetçilerin yoğunlukla yaşadığı Viennes ve Le Peage-de-Roussillon'dan toplanan Türkiye bayraklı yüzlerce eylemci, saldırıyı protesto etmek için sloganlar eşliğinde yürüdü.


İÇ SAVAŞ UYARISI
Autain: Macon ülkeyi iç savaşa sürüklüyor

Fransız Milletvekili Clementine Autain, sürekli olarak İslam'ı ve Başkan Erdoğan'ı hedef alan Macron'un söylemleri yüzünden ülkede mantık ve evrensel aklın yerine kin ve intikam duyguları oluşmaya başladığını belirtti. Autain “Bu yapılanlar böyle bir iklim içinde bulunduğumuz devasa sorunları çözmez. Ancak iç savaşa sürükler” ifadelerini kullandı.


S-400 KORKUSU
Cooper: Yaptırımı kesin olarak düşünüyoruz

ABD'nin S-400 korkusu bitmiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Askeri İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Clarke Cooper, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili olarak yaptırımları 'kesin olarak düşündüklerini' söyledi.


AVRUPA KRİZDE
Fransa’da ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Koronavirüs salgınının artış göstermesi ile birlikte Avrupa'dan son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Son 24 saatte İtalya, Almanya, İngiltere ve İspanya'da 766 kişi hayatını kaybetti. Fransa'da da Kovid-19 vakalarındaki hızlı artış nedeni ile 30 Ekim itibarıyla ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı açıklandı.


ÖLDÜRÜN EMRİ
Hindistan’ı işgal eden maymunlar için “Öldürebilirsiniz” izni verildi

Yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle ağır kayıplar veren Hindistan’da, karantina uygulamaları nedeniyle aç kalan binlerce maymunun Hindistan’ın turistik şehri Shimla’yı istila ettiği açıklandı. Hükümetin, “Sizi tehdit ediyorlarsa onları öldürebilirsiniz” çözümü ise büyük tepki çekti.

 

YENİ DÖNEM
Otoyol ve köprülerde bazı saatlerde ucuz geçiş dönemi geliyor

Otoyol ve köprülerde dinamik fiyatlandırma dönemi başlıyor. Bu model ile araçlar bazı gün ve saatlerde otoyol ve köprülerden daha ucuza geçebilecek. Sistemin önümüzdeki yıl devreye alınması planlanıyor.


EFSANE CEVAP
Demba Ba: Avrupa'nın anlattığı Erdoğan, benim gördüğüm Erdoğan değil

Başakşehir'in yıldız golcüsü Demba Ba, Şampiyonlar Ligi'ndeki PSG maçı dolayısıyla Fransa'dan Le Parisien Gazetesi'ne bir röportaj verdi. Demba Ba röportajda Başkan Erdoğan ile ilgili sorulan bir soruya “Avrupa'nın anlattığı Erdoğan, benim gördüğüm Erdoğan değil. Ben ona karşı değilim” cevabını verdi.


YAZIK OLDU
Başakşehir, Şampiyonlar Ligi’nde PSG’ye 2-0 yenildi

Şampiyonlar Ligi H Grubu ikinci maçında Medipol Başakşehir, Fransa temsilcisi Paris Saint-Germain'e 2-0 mağlup oldu. Fransız devi Paris Saint-Germain'e galibiyeti getiren goller, 64. ve 79. dakikalarda İtalyan forvet Moise Kean'den geldi. Başakşehir ise oldukça iyi oynadığı mücadelede gol kaydına muvaffak olamadı.


TEST SAÇMALIK!
Ronaldo: PCR testi saçmalık

Son koronavirüs testi de pozitif çıkan Juventus'un Portekizli yıldızı Cristiano Ronaldo'dan flaş bir tepki geldi. İyi ve sağlıklı hissettiğini kaydeden Portekizli yıldız koronavirüs testinin hatalı olduğunu imalı ederken, "PCR testi saçmalık" ifadesini kullandı. Yaklaşık 1 saat boyunca mesajı duran Ronaldo, ardından ise teste tepki gösterdiği sözleri sildi.

Yorumlar 5 Yorum Var
  • Ayca 29.10.2020 22:23
    Hani 50 bin vaka vardı fransada kimsede Maske yok. Onlarda anlamışlar demek maskenin cigerler ve beyin için tedbir degil tehdit oldugunu helal olsun.
  • Mustafa 29.10.2020 18:39
    Fransadaki olay olan şehrin adi "Vienne" ve Türkçe "Vien" olarak söylenir.
  • Avrupa'daki Türk 29.10.2020 16:14
    Güzel böyle eylemler yaparak, Avrupa'daki yaşayan Türkler olarak,. Avrupa'daki siyasi otoriteye ayar vermeye devam etmeliyiz, Küçücük ermeni diyasporası sözünü dinletiyor, avrupa birliğinde yerleşik 15 milyon Türk yaşıyor, çok büyük bir güç potansiyelimiz var, siyasilere korku salmak lazım ki macron gibi itler konuşmaya cesaret edemesin
  • Nefer 29.10.2020 15:36
    Demokrasinin gereği yerine getirilmiş... fransada güvenlik sorunu hat safhadadır. Devlet insanları korumaktan aciz durumda veya maksatlı olarak ermenileri tutuyor. Protesto ve eylemler ile AB nin gundemine tasimak gerecektir. Bu durumu genis halk kitlelerine duyurmak gerek... elize sarayi ve macronun penceresinin onunde guclu eylemler yaparak medyada yer almak etkili olabilir.
  • ahmet 29.10.2020 14:48
    acilen tepki olarak tüm gurbetçiler fransayı terkedip türkiyeye gelmeli, hain fransaya hizmet etmemelidir, tek çatı altında birlik olma zamanı geldi