Veri her şeyin hammaddesi diyoruz. Bugünün elektriği, suyu, petrolü deniyor. Bütün bu veri temelli dijital ekosistemin içinde siz hammadde sağlamalısınız ki işler yürüsün. Reklamcılık, lokasyon bazlı hedefleme, duygusal hedefleme yürüsün. Ben Zoom’da toplantı yapayım benim yüz verim, konuşma verim, ses verim biyometrik duygularım veri olarak işlensin. Böyle şirketler var. Elon Musk insan beynine çip koyuyor ve bambaşka bir yere götürüyor bizi. Nereye götürüyor bilmiyoruz.

KULLANICI SÖZLEŞMELERİNİ OKUMAK 150 DAKİKA SÜRÜYOR

 Burada verilerin anonimleştirilmesi var. Ben size diyorum ki “Bana veri ver. Ben akademisyenim incelemek istiyorum.” Siz de diyorsunuz ki “Benim verim çok önemli. Bende insanların bütün bilgiler var.” Onlar da kullanıcı sözleşmeleri ile bu durumu aşıyor. 30-40 teknoloji devinin kullanıcı sözleşmeleri ile ilgili bir bilgi paylaşayım. Kullanıcı sözleşmelerini okumaya kalksanız 150 dakika sürüyor. Sonuç olarak bu şirketlerden veri istendiğinde şirketler diyor ki “Ben bu verileri kullanıcı sözleşmesini kabul ettirerek aldım. Onun içinde KVKK var. Bunu sizle paylaşırken anonimleştirmem lazım. Kişinin gerçek bilgisiyle o veri arasındaki ilişkiyi koparmam lazım.” Ahmet, Mehmet, Gökhan vb gibi değil de A, B, C veya 1, 2, 3 gibi listeleyip veriyor bilgileri.

NE YAPTIĞINIZ, NEREYE GİTTİĞİNİZ ULUSAL GÜVENLİK BİLGİSİDİR, BAŞKASINA VERİLEMEZ

Bu kadar geniş bir yelpazede düşünmemiz gerekiyor bu olayı. Özetlemek gerekirse siber vatan tarafındaki jeopolitik, jeostratejik, teknopolitik ayakları, veri ayağı, hukuki sorumluluk ayağı, cezai sorumluluk ayağı, güvenlik ayağı, bulut bilişim ayağı var. Bunun içinde Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile Dijital Dönüşüm Ofisi ve İletişim Başkanlığı’nın yönergeleriyle de artık yabancı ürün ve servisler yerine yerli teknolojilerin kullanılması teşvik ediliyor ve edilmek de zorunda.

Mesela ABD’nin Tiktok ile bütün mücadelesi “Sen benim vatandaşlarımın verilerini Çin’de tutuyorsun ve Çin hükümeti ile organik bir yapıya sahipsin. Üst düzey yöneticilerin arasında 170 tane üst düzey Çin Komünist Partisi yöneticisi var” üzerinden gerçekleşiyor.  Tabi bunun bir de kılcal damarları var reklamcılık, pazarlama, ses, görüntü, biyometrik veri boyutu var.

Yorumlar 0 Yorum Var