Tüm bu veriler Türkiye’de kaldığında verilerin Türkiye’de saklanması, yurtdışında yapılabilecek operasyon ve manipülasyonun önüne geçilmesini kolaylaştıracak. Biz bunu yeni anlıyor olabiliriz ama bu mesela en başından beri bir ulusal güvenlik meselesiydi. Zuckerberg, Bill Gates, Jeff Bezos bize anlatılan mitolojik hikayelerde üniversite kampüsünde, evlerinin garajında şirketleri kurduğu günden itibaren o şirketler Türkiye Cumhuriyet devleti için bir ulusal güvenlik meselesidir. Bu kadar basit.

GOOGLE, FACEBOOK SİYASİ OPERASYON YAPAN BİRER YAYINCIDIR

Bugün geldiği nokta itibarıyla bu işler biraz daha çetrefilleşti, görünürlüğü, insanların şikayetleri arttı diye Siber Vatan kavramı ortaya çıktı diye düşünülmesin. İşin kavramsallaştırma ve teorik ayağında işin içinde olduğum için söylüyor Siber Vatan kavramının arkasında çok ciddi akademik ve pratik birikim barındıran çok önemli bir kavramdır.

Mili Savunma Üniversitesi’nde verdiği Dijital Diplomasi derslerinde bir ders konumuz var. Bir Türkiye Cumhuriyeti devleti var bir de sosyal medya platformu var. Biz 5651 sayılı kanun ile aramızda bir mütekabiliyet kurduk. Bu mütekabiliyet aslında onların bize karşı sorumluluklarının artması demek. Fakat bunlar devlet onlara biçtiği konumu hiçe sayarak bir devlet gibi kendilerinin görülmesini istiyorlar. “Herkes getirsin bohçasında ne varsa koysun, ben onlara sayfa sağlıyorum” olayında çıktı bu iş. Facebook, Twitter bugün siyasi operasyon yapan birer yayıncıdır. Facebook’un gazetecilik birimin başında NewYork Times’ın eski bir editörü var. Gazetecilik yapıyor, haber seçiyor. Facebook’un Cambridge Analytica skandalı, Google’un Pentagon ile işbirliği yapması hep kritik konular.

Yorumlar 0 Yorum Var