Kurucu manasına gelen ‘bânî’ kelimesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Atatürk’ü anma töreninde şeref defterinde kullandı. CHP’nin yayın organı Halk TV’deki programda Ayşenur Arslan ‘bânî’ yani kurucu kelimesini kullandığı için Başkan Erdoğan’ın Arap sevicisi olduğunu iddia etti. Sosyal medyada ‘Neden rahatsız oldunuz?’ diye tepki gösterildi.

Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anma töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şeref defterine 'kurucu' anlamına gelen 'bânî' kelimesini yazdı. CHP'nin yayın organı Halk TV'deki programda Ayşenur Arslan 'bânî' kelimesini kullanan Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Arap sevicisi olduğunu ileri sürdü. Sosyal medyada çoğu kişi Arslan'a tepki gösterdi.

ŞAİRLER VE YAZARLAR DA KULLANDI

"Bani" kelimesini; Recâîzâde Mahmut Ekrem, Yahyâ Kemal, Sâmiha Ayverdi gibi isimlerin de satırlarında kullandığı öğrenildi. Ayşegül Arslan, Halk TV'deki programda şunları söyledi:

"Sabahleyin gençlere sordum. Dedim ki 'Bani ne demek?' Neden sordum? Çünkü Erdoğan Anıtkabir Şeref defterine yazarken, 'Cumhuriyet'in banisi' dedi. Ben de sordum, 'Bani ne demek?' Birisi 'Bayağı gibi bir şey mi?' dedi. Birkaçı hiçbir fikir öne süremedi. Birisi şimdi hatırlamıyorum başka bir şey uydurdu. Nereden bilsin gençler baniyi, çünkü Türkçe bir kelime değil. Bani kurucu demek. Peki, siz neden bir ülkenin cumhurbaşkanı olarak, Erdoğan'dan söz ediyorum, Şeref defterini imzalarken, kurucu demezsiniz de bani dersiniz? Bu sizin Türkçeden çok Arapçaya sevdalı olmanızdan mı kaynaklanır yoksa Atatürk'ün bu ülkenin kurucusu olduğunu aslında söylememe ihtiyacından veya duygusundan kaynaklanıyor, bilemedim!"

12 DEFA ARAPÇA KELİME KULLANDI

Arap düşmanlığı yapan Arslan, konuşmasında;  'sabah, şeref, fikir, acaba, hatırlamak, cumhur, yani, imza, sevda, aslında, Allah ve aşk ' ifadeleriyle 12 tane Arapça kökenli kelime kullandı. Bu durum ise sosyal medya kullanıcılarına dalga konusu oldu.

BÂNÎ NE DEMEK?

Bânî kelimesi Osmanlıca sözcükte kurucu, yapan, yapıcı, yaptırıcı, binâ eden; kuran, kurucu, bina eden, kuran ve yapan anlamlarında kullanılıyor.

 

Yorumlar 35 Yorum Var
  • bani 12.11.2020 22:28
    bir ingiliz 1000 yıl önceki atasının kullandığı kelimeleri biliyor. siz 100 yıl önce atanızın kullandığı kelimeleri bilmiyorsunuz. işte cehalet / hafıza kaybı budur.
  • cello 12.11.2020 20:44
    Ulan dangalak sorduğun gençler istiklal marşını ve kimin yazdığını bilmiyor senin de bildiğin meçhul ya.
  • datçalı 12.11.2020 12:00
    Sen cahilsen gençler ne yapsın sen Türkçeyi dahi doğru dürüst konuşamıyorsun ama Erdoğan düşmanlığın tavan yapmış siz bu ülkenin hayrına hiç olumlu cümle kuramazmısınız. Yazık
  • VIB 12.11.2020 11:33
    Bu densizleri haber yapıp gündemde tutanlar kendi değerlerini resmediyorlar.
  • Fatih 12.11.2020 11:33
    Zavallı, cahiller.
Daha fazla yorum görüntüle