Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Ateş Kara, Ahmet Hakan'ın CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programına konuk oldu. Prof. Kara, tüm dünyada artan koronavirüs vakalarına ilişkin "Önümüzdeki dönem bizim tedirgin ediyor" ifadesini kullandı. Prof. Kara, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan kısıtlama kararlarına ilişkin değerlendirmesinde "Kesinlikle etkisi olacaktır" dedi. Kara, "Bu aşıların koruyuculuğu büyük olasılıkla 6 ay ve 1 yıl arasında olacak gibi görülüyor. Ben bu aşıları oldum ömür boyu korunacağım gibi düşünmememiz gerekecek. Ama iyimser taraftan bakarsak yaz aylarının başında maskeleri bırakma şansımızın olma ihtimali yüksek" dedi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, hiç kimsenin dışarı çıkmadığı bir tabloda rakamları aşağı çekebileceğimizi vurguladı.

Ahmet Hakan'ın Tarafsız Bölge programında koranavirüsle mücadeleye ilişkin kritik değerlendirmeler yapan Prof. Dr. Kara'nın açıklamalarından öne çıkan noktalar özetle şöyle: 

* Aslında gerçekten çok büyük bir dalga geliyor veya tepe noktasında büyük bir dalga yaşıyoruz şu anda. Bütün dünya ülkeleri demeyelim ama birçok ülkede bizim de dahil olarak çok hızlı bir yükseliş görülüyor.

* Dünya geneline baktığımız zaman ABD son iki haftadır bugüne kadar gördüğü en yüksek rakamları gördü. Avrupa'ya baktığımız da salgının en yüksek rakamları geçen haftadan bu yana görülüyor. Bizi korkutan durum düne göre bugünün rakamları çok yüksek. Katlanarak yükseliyor.

* Aslında böyle bir hızlı yükselme dönemine İtalya Şubat ayında görmüştü, biz Nisan ayında görmüştük. Bu dönemde ise Nisan ayına göre daha yüksek. Önümüzdeki dönem bizi daha tedirgin ediyor. Mutlak ve mutlak daha tedbirler almamız gerekiyor.

TAM KAPANMA MÜMKÜN MÜ? 

* Bugün ben şöyle bir değerlendirme de bulunmuştum. Eğer bana kişisel biri olarak sorarsanız bizim yapmamız gereken 3 hafta tam kapanmamız gerekir. 3 hafta tam kapanma sağlarsak rakamları aşağı çekmeyi sağlarız.

* Ama tam kapanma derken ev içi dışında başka kimseyle görüşmemekten bahsediyoruz. Ama burada 'temizlik hizmetleri devam etsin' dersek bu süreyi biraz daha uzatmamız gerekli. Ne sizlerin ne de kimsenin evden çıkmadığı bir üç hafta sağlarsak virüsün önünü keseriz.

Prof. Dr. Kara, tam kapanmanın psikolojimiz ve sosyal yaşamın devamı açısından tam kapatmanın mümkün görülmediğini anlatırken, bu nedenle bu sürenin üç haftadan daha uzun olması gerektiğini belirtti.

Prof. Kara, dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan kısıtlama kararlarına ilişkin "Kesinlikle etkisi olacaktır" dedi.

"DAHA SIKI TEDBİRLER GELEBİLİR"

“Rakam hala yükselmeye devam ediyorsa burada çok daha sıkı herkesin sürekli evde kaldığı, sadece gıda servisinin yapıldığı bir ortam yaratılır” diyen Kara, “Ama bu kararları hep beraber uygularsak rakam hızla düşer. Bu etkiyi aldığımız kararların etkisini en erken 7 ila 10 gün içinde görmeye başlarız. Toplum olarak yüzde 95 uyumu üzerine çıkmamız lazım ki... Şu anda uyumumuz yüzde 50 ila 60'lar arasında” ifadelerini kullandı. 

 

Yorumlar 6 Yorum Var
  • özalbey 19.11.2020 14:15
    Şuna emın olun maske kullanımı arttı halkın yuzde 90 nı takıyor vakalar daha çok arttı maskenin faydasından cok zararı çıktı ama hala maske denıyor ustelık virüse karşı koruma sagladıgına dair bır tek açıklanmış rapor yok dünyada maksat salgın psikolojısini diri tutmak.!
  • nur 19.11.2020 14:01
    Corona çok abartıldı aşıya zemin açılsın diye daha dün saglık bakanı mevsımsel griptir dedı corona için ve bu sene grip ünfulanza yok dedi hala anlamıyrousunuz yani zature ve grbin yenıa dı coronadır artık.
  • Bilen 19.11.2020 09:40
    Kendisinin tuzu kuru tabi her TV ye çıkınca parayı cebine koyuyor.Ayrica toplumsal statü de kazanıyor.Oyle kapatalım demekle olmuyor.Bu ulkenin kapanması demek ekonominin batması demek .milletin işsiz güçsüz kalması demek.Birileri su insanlara anlatsın dünyada şuan kaç ülke kapalı.Bu hastalığın çözümü risk grubunda olan kendini koruyacak.baska yolu yok
  • ahmet 19.11.2020 08:02
    yok 1 ay... min 5-6 yıl sürer maske ile
  • Tesbit 19.11.2020 07:21
    Kurallara uymayanlar toplum sağlığını tehlikeye atmaktan yargılanmalı derim.
Daha fazla yorum görüntüle