30 Kasım 2020 Pazartesi ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

Spiker: Müge ÇAKMAK

Kurgu: Cenk ŞENOĞLU
 

YENİ HASTA 6439
Son 24 saatte 168 bin 212 Kovid-19 testi yapıldı, 29 bin 281 kişinin testi pozitif çıktı

Sağlık Bakanlığı tarafından 29 Kasım koronavirüs tablosu, vaka, hasta, test, vefat sayısı ve son durum açıklandı. Türkiye'de son 24 saatte 168 bin 212 Kovid-19 testi yapıldı, 29 bin 281 kişinin testi pozitif çıktı, 6 bin 439 hastaneye yatan vaka oldu, 185 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 5 bin 11 oldu, son 24 saatte 4 bin 15 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 400 bin 242'ye yükseldi.


SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Türk ordusuna hakaret eden CHP vekile tepkiler yağdı

Katıldığı bir TV programında 'Türk ordusu satılmış' diyen CHP’li vekil Ali Mahir Başarır’a tepki yağdı. Başta MSB ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar olmak üzere AK Partili isimler, Başarır’ın sözlerini şuursuz ve zehirli olarak tanımlarken bu sözleri hesabının da sorulacağını belirtti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başarır hakkında soruşturma başlattı.


PARİS YANIYOR
Yüzbinlerce Fransız Macron’un istifasını isteyerek sokaklara indi

Fransa'da güvenlik yasa tasarısı ve polis şiddetinin protesto edildiği gösterilerde büyük olaylar çıktı. Paris’te 500 bin kişi Macron’un istifası için sokaklara inerken ülkedeki yüzlerce noktada milyonlar ayaklandı. Göstericilere şiddet uygulayan polis Suriye’den kaçarak Fransa’ya sığınan bir gazeteciyi ağır bir şekilde dövdü. Tüm bunlar yaşanırken France 24 kanalı olaylara dair hiçbir haber yayınlamazken Türkiye’de İstanbul Anlaşması’nın yürürlükte kalması için eylem yapanların polis tarafından dövüldüğü haberini yapmayı tercih etti.


ANAOKULU KARARI
İstanbul’dan sonra Ankara’da da  anaokullarında uzaktan eğitime geçildi

İstanbul'un ardından Ankara'da da anaokullarında yüzyüze eğitime ara verilme kararı çıktı. Ankara Valiliği ve İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla 30 Kasım tarihi itibarıyla 4 Ocak 2021'e kadar kent genelindeki resmi anaokulları, ana sınıfları ve uygulama sınıflarında eğitim-öğretimin uzaktan eğitim yoluyla sürdürüleceğini bildirdi.


YARDIMI KALDIRDILAR
İBB yönetimi sosyal yardım uygulamasını yönetmelikten kaldırdı

CHP’li İBB yönetimi, AK Parti tarafından yüzde 3’ten yüzde 15’e çıkarılan sosyal yardım miktarını yüzde 2’ye düşürdü. Belediyeden nakdi yarım alan ihtiyaç sahibi binlerce insana ulaşan uygulama yönetmelikten de kaldırıldı.


YİNE YALAN
CHP ve Halk TV Batman’da yoğun bakımda yer olmadığı için bir çocuğun öldüğü iftirasını attı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Halk TV yayınında Batman’da bir buçuk yaşındaki bir bebeğin yoğun bakımda yer bulunmadığı için öldüğü yalanını söyledi. İlk olarak Halk TV'nin attığı iftira Batman İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yalanlandı. Tuberoskleroz hastası olan 15 aylık bebeğin yoğun bakımda tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı açıklandı. Bebeğin ailesi de yoğun bakım tedavisi aldıklarını ve hastanede bir mağduriyet yaşamadıklarını duyurdu.

 

VERGİYE REVİZYON
2021’de vergi sisteminde önemli değişikliklere gidilecek


Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi sisteminde "vatandaş odaklı" global revizyon için düğmeye bastı. 2021 programına göre vergi sisteminde adaletin güçlendirilmesi, tabanın genişletilmesi ve hasılanın artırılmasını sağlayacak şekilde revizyonlar yapılacak.


KOVİD-19’DA BİR İLK
Doktorlar ilk kez yeni doğmuş bebekte antikora rastladı

Singapur’da geçtiğimiz Mart ayında hamileyken Kovid-19’a yakalanan bir kadın doğum yaptı.  Hastalığı atlatan kadından alınan örnekler doğumdan sonar vücudundan artık anitkor olmadığını gösterdi. Ancak dünyaya gelen bebekte antikorlar tespit edildi. Doktorlar bu olaya ilk kez rastladıklarını duyurdu.


BİRLİKTE BÜYÜYECEĞİZ
Shymal: Ukrayna, Türkiye ile beraber büyümek 11istiyor

Türkiye’yi ziyaret eden Ukrayna Başbakanı Denys Shymal önemli açıklamalarda bulundu. Türk iş dünyası ile altyapı, inşaat ve enerji alanlarında ortak projelere imza atmak istediklerini belirten Shmyhal, "Politik ilişkilerimizin yanında ekonomik ve ticari iş birliğimizi de sürekli artırıyoruz. Ukrayna, Türkiye ile büyümek istiyor." dedi.

 

İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA
İsrailli yetkili: "Dünyanın İsrail'e teşekkür etmesi lazım"

İran'ı sarsan suikastla ilgili son dakika açıklaması geldi. ABD medyasına konuşan ve adı açıklanmayan İsrailli bir yetkili, İran'ın nükleer programının önemli isimlerinden Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesi konusunda "dünyanın İsrail'e teşekkür etmesi" gerektiğini söyledi.


DERBİ BEŞİKTAŞ’IN
Siyah-beyazlılar Fenerbahçe’yi Kadıköy’de 4-3 yendi

Beşiktaş, Süper Lig'in 10. haftasında deplasmanda Fenerbahçe'yi 4-3 mağlup ederek 15 yıl sonra Kadıköy'de kazanma başarısı elde etti. Siyah-beyazlılar Aboubakar ile 2-0’I bulurken devre bitmeden Cİsse farkı bire indirdi. 50. dakikada Larin’İn atılmasıyla 10 kiş kalan siyah-beyazlılar Necip ile farkı ikiye çıkarsa da Ozan Tufan tekrar farkı bir indirdi. 88’de N’Sakala ile skor 4-2’ye geldi, 90+7’de Ozan’ın penaltısı ise skoru belirledi.


LİDER KAYBETMİYOR
Alanyaspor, Konyaspor’u geçerek liderliğini sürdürdü

Lider Alanyaspor, Süper Lig’in 10. haftasında evinde Konyaspor’u 1-0 mağlup ederek zirvedeki bir maç eksiğiyle yerini korudu. Ligin diğer maçlarında Erzurumspor ile Antalyaspor 2-2 berabere kaldı. Kasımpaşa ise evinde Gençlerbirliği’ni iki golle geçti. 

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Mahur 30.11.2020 19:46
    Evet Allah israili KAHHAR ismi şerifiyle kahretsin