Antalya ve çevresinde hissedilen 5.4 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Şükrü Ersoy muhtemel depremlere ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Ersoy "Güney Batı Anadolu Türkiye'nin en tehlikeli deprem bölgesidir, hatta Marmara'dan daha büyük bir kapasiteye sahip. Bunun nedeni de oradaki mekanizmanın aynı Şili, aynı Japonya, aynı Endonezya gibi dalma-batma zonundaki depremler, derin depremler. Ama bu büyüklükteki deprem yıkıcı olmayabilir ama çevreden çok hissedilmiştir." dedi.

ÜÇLÜ TEHLİKE!

Ersoy bölgedeki deprem kapasitesinin büyük olduğuna işaret ederek "Depremler, 8,6'ya kadar çıkabilir ki bu çok büyük bir deprem, tsunamiler ve volkanizmaları tetikleyebilir. Bu üçlü tehlike tarih boyunca meydana gelmiş. Benim en çok çekindiğim yerlerden biri Güneybatı Anadolu'dur." açıklamasında bulundu.

"ÇOK KOLAY YORUM YAPABİLECEĞIZ BİR YER DEĞİL"

Derinlik (77 km) hakikaten enteresan çünkü Anadolu toprakları üzerinde deprem oluşturabilecek sert kabuğun derinliği 30 km. altındaki yerler deprem olmaz. Artçıları biz de izliyoruz. Çok kolay yorum yapabileceğiz bir yer değil ama kabaca şunu söyleyebiliriz Güneybatı Anadolu Türkiye'deki bildiğimiz deprem zonlarının en tehlikelisi, Kuzey Anadolu fayından da tehlikeli. Ege'deki bütün depremleri oluşturabilecek fay zonları tehlikeli bir yer. Ama Antalya açıklarında çok büyük bir deprem oluşturabilecek bir fay zonunun olduğuna ilişkin bilgiler tarihsel verilerde eksik olan bir şey. Çok net bilmiyoruz. 

 

Yorumlar 0 Yorum Var