'Büyük Jüpiter-Satürn Kavuşumu' bugün gerçekleşecek ve Güneş Sistemi'nin en büyük iki gezegeni, 800 yıllık aradan sonra ilk kez birbirlerine bu kadar yakın olarak görüldü. Birleşmenin ardından iki dev gezegen tek yıldız gibi parladı.

En uzun gecenin yaşanacağı, kış ekinoksu başlangıcı olan ve Kuzey Yarım Küre için kışın başlangıcı olarak kabul edilen 21 Aralık, aynı zamanda bu yıl Jüpiter ve Satürn buluşmasına şahitlik etti. 21 Aralık ile birlikte artık geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlayacak.

ÇİFTE GEZEGEN BULUŞMASI

Herkes tarafından merak konusu olan “Büyük Kavuşma” olarak adlandırılan ve uzun yıllar sonra gerçekleşecek olan Jüpiter ve Satürn buluşması 21 Aralık 2020 tarihinde gerçekleşti.

Jüpiter ve Satürn kavuşması gökyüzünde çıplak gözle kolayca görülebildi. Satürn, Jüpitere göre biraz daha sönük kalacak.

Gökbilimciler, hava koşullarına bağlı olarak kavuşumun 23 Aralık'a kadar görülebileceğini söylüyor.

JÜPİTER İÇ KULVARDA SATÜRN'Ü GEÇECEK

NASA'nın Gezegen Bilimi Bölümü'nden Henry Throop, "Güneş Sistemi'ni atletlerin stadyumun merkezine doğru koştukları bir yarış pisti olarak düşünebiliriz. Bizim baktığımız hâkim noktadan Jüpiter'in iç kulvardan Satürn'e yaklaştığını ve 21 Aralık'ta geçtiğini göreceğiz" dedi.

BÜYÜK JÜPİTER-SATÜRN KAVUŞUMUNU NASIL İZLEYEBİLİRSİNİZ?

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, bu akşam yaşanacak "Büyük Jüpiter-Satürn Kavuşumu'nun gün batımından yaklaşık bir saat sonra gökyüzünde güneybatı yönünde izlenebileceğini açıkladı. Satürn, Jüpiter'in hafif üstünde ve solunda belirecek.NASA, kavuşumun çıplak gözle görülebileceğini ancak dürbünle ya da küçük bir teleskopla Jüpiter'in dört büyük Ay'ının dahi izlenebileceğini hatırlatıyor.

Açıklamaya göre bu hizalanma sırasında iki gezegen birbirlerinden yüz milyonlarca kilometre uzakta olmaya devam edecek ama tek bir ışık kaynağı olarak görülecek.

Yorumlar 46 Yorum Var
  • Nutay 13.01.2021 13:15
    Ya çok güzel ya ben bu anı kaçırdım ya benn 800yıl beklemem lazım ama brn o vakit goremiycem ua
  • leyla 22.12.2020 20:32
    çok iyi ve aşırı güzel.
  • Hatay 22.12.2020 17:05
    Hatay harika doga olayi. ILIM BASKA SOZ YOK.
  • Veysi 22.12.2020 14:01
    İnsan oğlunun bu sistemi bilip Allahı bilmemesi inattan başka bir şey deyildir.
  • vbytfr 22.12.2020 13:55
    çokkk güzelllllllll
Daha fazla yorum görüntüle